Inloggen

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Voorbereiding

Als eerste wordt de BTS kast afgemeld bij de NOC van T-Mobile. In vaktermen heet dat locken van de locatie.
Daarna wordt de BTS stroomloos gemaakt.

Stroomloos maken

Daarna wordt enkele apparaten uit de oude BTS kast geschroefd (rood omrand). Ook worden de oude backup accu’s losgekoppeld ivm transport.

Oude BTS

De apparatuur die uit de oude BTS is gehaald was recent geplaatst. Het betreft de hardware voor de microwave en/of glasvezel verbinding. Deze hardware (en verbindingen) waren al eerder door T-Mobile geplaatst om de site swap sneller uit te voeren.

MW optic

Als alles verwijderd en uitgeschakeld is, wordt de coax bekabeling naar de antennes en de stroomvoorziening losgekoppeld van de oude BTS. Loskoppeling betekent in de meeste gevallen het doorknippen van de bekabeling. De klemmen waarmee de coax bekabeling vast zat worden voorzichtig losgemaakt. De coax kabels worden namelijk (tijdelijk) gebruikt voor het aansluiten van de antennes op de nieuwe BTS.

Loskoppeling

In dit geval worden de antennes en bekabeling nog tijdelijk opnieuw gebruikt, deze locatie krijgt nl. later nieuwe antennes en bekabeling. De antennes die in deze mast hangen kunnen tot die tijd wel alle frequenties en banden uitzenden.
Als alle bekabeling losgekoppeld is, wordt de oude BTS gereedgemaakt voor het optakelen. De kraan wordt boven de BTS geplaatst en afgevoerd met de vrachtwagen waarop de nieuwe BTS gekomen is.

Afvoeren

kraan oude bts

Als de oude BTS van de plek is wordt de bestaande fundering gereed gemaakt voor de nieuwe BTS. In sommige gevallen betekent dat het verleggen van de kabels en het aanleggen/verwijderen van kabelgoten.

fundering

 


Nieuwe apparatuur

Daarna wordt de nieuwe BTS met frame en al op de bestaande fundering geplaatst.
Op dit frame zitten de volgende onderdelen; een schakelkast voor de stroomvoorziening, de BTS kast en de RRH/RRU’s (Remote Radio Head/Unit). De RRH’s zitten op dit moment nog op het frame maar worden bij de antenne wissel achter de antennes gehangen.

 

Nieuwe BTS

De stroomvoorziening wordt in orde gebracht. De site wordt gevoed door 3x230 V via een smart meter. Ook worden de accu’s geplaatst.

stroom

Ondertussen worden op de oude coax kabels nieuwe connectoren geplaatst (in dit geval de UMTS 2100 kabels) voor het koppelen op de RRH’s. De oude BTS maakte gebruik van een ander formaat connector waardoor deze niet opnieuw gebruikt kan worden.
Alle kabels worden ook opnieuw gelabeld. Door de ouderdom kunnen de oude labels van de kabels afvallen.

connector

Daarna worden de coax kabels op de RRH’s aangesloten met behulp van koppelkabels, jumpers in vaktermen.

jumpers

Een andere werknemer sluit ondertussen de (interne) glasvezelverbindingen aan na het terugplaatsen van de apparatuur die eerder uit de oude BTS was verwijderd.

optic

Laatste puntjes op de i

Aan de binnenkant van de BTS zijn alle werkzaamheden afgerond en de kast wordt voorzien van stroom waarbij gecontroleerd wordt of alle apparatuur werkt.

BTS nieuw

De laatste werkzaamheden worden uitgevoerd aan de resterende coax kabels. Deze worden, net zoals bij de UMTS 2100 kabels, voorzien van nieuwe connectoren en daarna aangesloten via jumperkabels op de RRH’s.

overige aansluitingen

Als alles aangesloten is wordt de NOC weer gebeld om de locatie vrij te geven (unlocken). Ondertussen worden alle bekabeling afgewerkt met tie-raps en wordt de kast aangesloten op de aarde ringleiding.
Als laatste stap worden er snelle veldtest metingen gedaan om te kijken of elke sector uitzend.
Wanneer dit gedaan is, wordt alles opgeruimd en is de ombouw gereed.

In totaal duurde deze “operatie” ca 4-5 uur. Bij een volledige swap (incl. antennes) duurt de gehele operatie vaak meerdere dagen.

Film

Van de site swap hebben we ook een film gemaakt, deze kan hieronder bekeken worden.NB. Sommige onderdelen zijn bewust onscherp gemaakt.

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4 of cat 6, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...

Nieuwsbrief

  • Nieuwsbrief 4G Masten.nl


Ontvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi