Inloggen

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

LTE-1800

4G op de 1800 MHz (Band 3, zoals gebruikt wordt door T-Mobile, KPN en Vodafone in Nederland) is de meest voorkomende frequentie. Op dit moment zijn er 246 4G1800 netwerken actief in 110 landen.

In 47% van de 4G netwerken wordt 4G1800 gebruikt. De reden is simpel; veel providers hebben al relatief veel bandbreedte beschikbaar in de 1800 MHz (in 2G1800), daarbij kunnen de kabels en antennes weer hergebruikt worden wat in de kosten scheelt.

LTE-Advanced (4G+)

LTE-A is al een behoorlijk gemeengoed geworden, van alle 4G capabele providers in de wereld heeft al 28% LTE-A uitgerold (147 providers in 69 landen), daarnaast zijn 192 providers bezig met het implementeren van 4G+.

Naast een hogere bandbreedte heeft LTE-A ook het voordeel van verbeterde MIMO technieken en het verdelen van de bandbreedte. In Nederland gebruikt elke provider (in meer of mindere mate) LTE-A.

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...