Inloggen

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Vragen

Er komen regelmatig e-mails binnen hoe de 4G antennes te herkennen zijn. In dit artikel gaan we het technische verhaal van de uitrol behandelen.

Algemeen

Wat voor elke provider geldt; 4G wordt uitgerold op bestaande masten, uitzonderingen daargelaten. De uitrol is per provider verschillend, niet alle providers vervangen de antennes bijvoorbeeld.

Werkzaamheden aan een mast:

  • Vervangen BTS
  • Vervangen Antennes
  • Upgraden backbone

Basisstation

De kasten onderaan bij de masten zijn de basisstations (BTS, Base Transceiver Station). Hierin zit alle techniek zoals de versterkers, ontvangers en de verbinding met de buitenwereld.

Bovenstaand is een voorbeeld van een BTS. In Nederland staan ze bijna altijd aan de voet van de mast of in een betonnen huisje naast de mast. In andere landen worden ze ook in de mast naast de antennes gehangen. Afhankelijk van de locatie worden in een kleur gespoten, maar in de meeste gevallen zijn ze grijs van kleur.

De BTS wordt bij alle providers standaard vervangen. Waarom? Vaak de oudere modellen niet geschikt voor ombouw en om de mast zo kort mogelijk uit de lucht te laten zijn wordt de kast in zijn geheel vervangen, zie het filmpje hoe dit in zijn werk gaat.

Antennes

Wat de antennes betreft, niet elke provider vervangt ze. Vodafone vervangt bijv. alle antennes voor de AIR variant voordat de BTS vervangen wordt. T-Mobile vervangt op dit moment nog geen antennes (alleen indien noodzakelijk) en gaat dat op een later moment doen. Tele2 lift mee op T-Mobile 900 MHz antennes of plaatst zelf deze wanneer een T-Mobile locatie geen (geschikte) 900 MHz antenne heeft. KPN vervangt geen antennes, alleen als het nodig is, maar in de meeste gevallen voldoen de huidige antennes.

[box hint]Worden er extra antennes opgehangen voor het aanbieden van 4G?[/box][box info]Nee, er wordt gebruik gemaakt van bestaande GSM 900 antennes (bij KPN/Vodafone/Tele2) of GSM 1800 antennes (T-Mobile/Vodafone/KPN). Soms worden de antennes vervangen als ze niet geschikt zijn om meerdere frequenties uit te zenden, maar veruit de meeste antennes zijn al geschikt. Daarom kan er ook relatief snel een dekkend 4G netwerk uitgerold worden, op een dag kunnen meerdere locaties aangepast worden.[/box]

KPN

Hieronder een voorbeeld van een redelijk standaard KPN mast. KPN antennes kun je herkennen aan de streepjes, de zogenaamde sectorstreepjes. Normaal gesproken worden er 3 antennes gebruikt om 360 graden dekking te krijgen, elke antenne dekt een gebied van 120 graden. De UMTS antennes kun je gemakkelijk herkennen, ze zijn kleiner dan de overige antennes.

De antennes daaronder zijn de GSM 900 antennes. Deze zenden ook 4G op de 800 MHz uit. Van buitenaf kun je echter niet zien dat ze 4G uitzenden.

Er zijn echter ook grote antennes die UMTS kunnen uitzenden, deze type antennes kunnen bijna alle frequenties uitzenden. Deze antennes worden nog niet veel gezien, voornamelijk de nieuwste locaties hebben deze antennes.

Vodafone

Vodafone gebruikt sinds kort de AIR antenne, dat is een nieuwe type antenne waarbij er meer electronica in de antenne geïntregreerd is. De kastjes bij UMTS zoals hierboven bij de KPN antenne zijn bij de AIR antennes ingebouwd. 

De AIR antenne is te herkennen aan de platte voorkant.

http://farm4.staticflickr.com/3821/12385868315_8bd362748d.jpg

Onderstaand is een oude antenne installatie (GSM 900) van Vodafone, voor zover bekend kunnen deze antennes geen 4G aan.

T-Mobile

T-Mobile maakt gebruik van diverse antennes. Ze maken meestal gebruik van Kathrein, hetzelfde merk wat KPN ook gebruikt voor zijn antennes. Het verschil met KPN is de afwezigheid van de sectorstreepjes.

In onderstaande foto zijn de overeenkomsten goed te zien. De bovenste antennes zijn GSM 900/1800 (gecombineerde antennes), de antennes daaronder zijn KPN UMTS antennes. De 2 antennes daaronder zijn T-Mobile UMTS antennes. Zoals te zien is zijn ze gelijk aan de KPN UMTS antennes.

Tele2

Over Tele2 is weinig bekend. Ze maken voornamelijk gebruik van de T-Mobile antennes, maar op sommige plekken installeren ze eigen antennes in de masten.

Het is lastig in te schatten hoe groot zo'n antenne nou is. 4GMasten.nl was laatst getuige van een antenne wissel in Assen.

Backbone

De locaties worden op verschillende manieren verbonden met het hoofdnetwerk. In principe wordt er gebruik gemaakt van glasvezel. Glasvezel is het meest toekomst gericht. Glasvezel kan gemakkelijk geupgrade worden waardoor de bandbreedte behoefte mee kan groeien. Er zijn nog diverse locaties verbonden met koperverbindingen zoals gestapelde SDSL verbindingen. Deze verbindingen zijn bij lange na niet toereikend voor 4G, zelfs niet voor 3G. Deze masten zijn in de meeste gevallen 2G-only. Een drukke 4G mast zal meer dan 500 Mbit/s te verwerken krijgen aan data.

Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van microwave (straalverbindingen). Dit zijn de kleine schotels aan de masten. Deze hebben verschillende capaciteiten. In de regel is hoe kleiner de schotel, des te hoger de frequentie en in de meeste gevallen ook de capaciteit. Vooral Vodafone en T-Mobile gebruik(t)en microwave verbindingen. Het aandeel microwave neemt af omdat voor toekomstige, hogere snelheden een grotere capaciteit noodzakelijk is. Glasvezel is in dat geval de meest logische keuze.

KPN rolt echter de laatste tijd meer microwave verbindingen uit. Waarschijnlijk wordt dit gedaan om (tijdelijk) een mast te verbinden, vooral in gebieden waar het niet rendabel genoeg is om glasvezel te trekken of waar de vergunning voor het leggen van glasvezel vertraagd is. Bijna altijd wordt dan gebruik gemaakt van 38 GHz verbindingen, die kunnen een grote capaciteit aan (> 500 Mbit/s tot enkele Gbit/s). 

 

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4 of cat 6, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...

Nieuwsbrief

  • Nieuwsbrief 4G Masten.nl


Ontvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi