Inloggen

speedtest

Het 4G Netwerk van KPN is al een tijdje in de lucht. Tijd voor wat praktijktesten. Hieronder staan enkele Speedtest resultaten.

De testen zijn uitgevoerd met de Amsterdam server van Ookla die snelheden > 200 Mbit/s ondersteund.

De testen zijn gedaan met een Samsung Galaxy S4 met een Hi-abonnement met een 4G bundel met een snelheid van 25 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload.

1e test

De eerste test is gemaakt met een mast waarin 4G net enkele uren daarvoor geactiveerd is. Deze test zou dus resultaten moeten geven die in de buurt van de theoretische snelheid ligt. Het ontvangst op het toestel lag op 3/5 streepjes.

Speedtest 1

De test wijst uit dat de snelheid inderdaad rond het theoretische maximum ligt van het abonnement, sterker nog, het ligt erboven!

Voor de vergelijk is er ook gemeten met het toestel op 3G (UMTS) op dezelfde mast.

Speedtest UMTS

Nette waarden, KPN ondersteunt in de 3G maximaal 14,4 Mbit/s download en 2 Mbit/s upload.

2e test

Een meer realistischer test is de tweede test, deze is gedaan op Utrecht CS, rond 10:10. Het was, zoals gewoonlijk, erg druk.

Speedtest 2

De snelheden vallen niet tegen, de upload zit nog boven het abonnement limiet. De download is wel lager, maar die fluctueert ook behoorlijk (tussen de 8 en 30 Mbit/s), meer dan de upload. Misschien kan met optimalisaties dit nog verbetert worden.

Slecht ontvangst

Ook is er getest met een minimaal bereik. Het bereik is in de volgende meting 1/5 van het aantal streepjes, de RSRP is -119. Over het algemeen is de verbinding nog stabiel t/m -120. Deze meting zit dus op het randje.

Speedtest 3

De verbinding blijft goed stabiel, de upload is het grootste probleem bij slechte verbindingen, aangezien de data door de telefoon verzonden moet worden worden.

De ervaring

De snelheden zijn tot nu toe goed en naar/boven verwachting. Bij gebruik in de auto, bij verminderde dekking en op drukke punten presteert het netwerk goed. Daarbij is de dekking tot nu toe redelijk. Het is te merken dat het nog niet volledig uitgerolt is, er zijn nog gaten in het gebied waar het nu beschikbaar is. Dat zal vast op korte termijn opgelost worden omdat de dekking nog verbetert op de plekken waar de dekking nog maar kort geleden uitgerold is.

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...