Inloggen

Beeld: Hollandse Hoogte

In het Amsterdamse World Trade Center hoeft niemand meer met z’n telefoon naar het raam te lopen voor mobiel bereik. KPN rolt in het pand een 4G-netwerk uit.

Als een van de eerste gebouwen in Nederland heeft het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas binnenkort 4G-dekking ín het kantoorpand. Dankzij een team van KPN’ers is er straks een toekomstproof mobiel netwerk in alle negen torens van het WTC.

Lange adem

De gebouweigenaar van het WTC heeft in mei van dit jaar getekend voor Indoor Solution van KPN. Dankzij een team van vasthoudende mensen won KPN na drie jaar met veel overleg de aanbesteding. ‘We hadden een lange adem nodig’, vertelt accountmanager Karim Sturkenboom. ‘Maar niets is onmogelijk, blijkt maar weer. De aanhouder wint!’ En consultant Erick Raghosing voegt daaraan toe: ‘Ons relatiebeheer was hierbij zeker een sterk punt.’

Hoog datagebruik

Maar ook op technisch vlak geen gebrek aan uitdagingen. ‘Het WTC is eigenlijk net een kleine stad’, legt Erick uit. Op een kantooroppervlakte van meer dan 115.000 vierkante meter (ongeveer 23 voetbalvelden) zitten meer dan driehonderd bedrijven. Dagelijks heeft het WTC duizenden bezoekers. ‘De zakelijke omgeving zorgt voor een ongekend hoog datagebruik. Daar komt bij dat andere hoge torens in de omgeving een goede indoor dekking bemoeilijken door afscherming van het signaal.’

Alle plafonds open

KPN levert zowel de infrastructuur als de connectiviteit van het nieuwe indoor 4G-netwerk. Vanaf mei is er volop gewerkt aan het radiobasisstation en installeren we het antennenetwerk. Eind oktober zijn we klaar Het is een totaaloplossing, waar overigens óók Vodafone- en T-Mobile bellers gebruik van kunnen maken. Alle plafonds gaan open om nieuwe kabels en indoor antennes te plaatsen. Erick: ‘We krijgen complimenten voor de vlotte en geruisloze operatie. Maar mijn contactpersoon van het WTC zei wel dat hij zijn loopje naar het raam mist nu hij overal in het pand bereik heeft…’

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...