Inloggen

fusie

T-Mobile heeft Tele2 overgenomen. Dat was gisteren groots in het nieuws. Welke gevolgen dit heeft voor de prijzen, soort abonnementen en andere financiële en inhoudelijke zaken moet de toekomst uitwijzen. Hier valt nog niks over te zeggen en zal voor iedereen ook alleen maar gissen en gokken zijn. Maar hoe zit het netwerktechnisch? T-Mobile 'krijgt' er opeens een heleboel masten bij, toch? En de frequenties, waar gaan die heen? In onderstaand kort artikel proberen we een en ander uit te leggen wat feiten zijn en wat nog moet blijken uit de toekomst.


Locaties

Tele2 heeft grofweg 3 soorten locaties:

 • locaties die ze sharen met T-Mobile, Tele2 en T-Mobile gebruiken eigen zendaparatuur maar delen de antennes
 • locaties waar zowel Tele2 als T-Mobile aanwezig zijn maar waar sharen geen optie was
 • locaties waar alleen Tele2 aparatuur heeft(al dan niet samen met KPN en/of Vodafone)

Op de gesharede locaties zou relatief eenvoudig de Tele2 aparatuur kunnen worden verwijderd, extra T-Mobile aparatuur worden bijgeplaatst om de Tele2 frequenties te gebruiken en de vrijgekomen antenneposities weer gebruiken op de T-Mobile apparatuur.

Op locaties waar zowel T-Mobile als Tele2 aanwezig zijn kan een vergelijkbare procedure worden gebruikt. Enige keuze is dan wellicht of de Tele2 antennes blijven hangen of dat er bijgeprikt gaat worden op de T-Mobile antenne al dan niet met een combiner.

Bij de "eigen" Tele2 locaties moet worden bekeken of de locatie past in het T-Mobile netwerk grid. Zo ja dan kan de locatie omgebouwd worden naar de T-Mobile configuratie.. Zo nee, dan moet de locatie worden uitgefaseerd.

Frequenties

Wat frequenties betreft zal het geen grote verrassing worden dat T-Mobile deze frequenties mee overneemt. Zoals al aangegeven zal op den duur de stekker uit het Tele2 RAN getrokken worden en zal vervolgens T-Mobile deze frequenties inzetten in hun eigen RAN. De vraag hierbij is of dit technisch mogelijk is met de bestaande RRH's of dat er door T-Mobile RRH's moeten worden bijgezet voor de Tele2 frequenties. Dit zal ook uit de toekomst moeten gaan blijken.

Niet eenvoudig
Zomaar een knopje omzetten en 'the job is done' zit er niet in. Het zal te kostbaar zijn voor T-Mobile om twee verschillende netwerken (Tele2 met een Nokia RAN en T-Mobile met een Huawei RAN) met elkaar te laten samenwerken. Mogelijk gaat T-Mobile de Tele2 sites op locaties waar T-mobile nog niet aanwezig is gaan ombouwen naar de T-Mobile SRAN configuratie. Op onderstaande kaart staan alle Tele2 en T-Mobile sites zoals die oer 1-11 in het Antenneregister stonden.

Vooralsnog zal Tele2 als derde merk van T-Mobile nederland gaan opereren. We zullen moeten wachten tot na 1 januari voor meer informatie.

Kaart Tele2 en T-Mobile sites, verdeeld in drie gelijk verdeelde lagen per operator.

Tele Mobile nov 2018 

Schrijf reactie (10 Reacties)

De Europese Commissie heeft vandaag de fusie tussen T-Mobile en Tele2 in Nederland goedgekeurd. Daarmee wordt de weg vrijgemaakt voor een grote speler op de mobiele en vaste telecommarkt die zich volledig richt op de belangen van consumenten en bedrijven. De gefuseerde organisatie zal de Nederlandse telecommarkt verder opschudden en de huidige dominante spelers KPN en VodafoneZiggo blijven uitdagen. Daarmee ontstaat meer concurrentie en dat is in het voordeel van de klant.

Søren Abildgaard, CEO van T-Mobile Nederland: "Ik ben blij met de beslissing van de Europese Commissie omdat dit de beste uitkomst is voor de Nederlandse consument en het bedrijfsleven. Het is fantastisch dat de EC de specifieke kenmerken van deze fusie heeft erkend en ons daarom onvoorwaardelijke goedkeuring heeft gegeven om samen verder te mogen. We kunnen nu onze gemaakte beloftes waarmaken op het gebied van een versnelde introductie van 5G en zorgen dat glasvezel beschikbaar komt. Daarnaast zullen we Unlimited mobiel internet tegen scherpe prijzen blijven aanbieden. Bovendien komt er meer contractvrijheid voor klanten. Ik kan niet wachten om te beginnen.”

Met de fusie ontstaat een nieuwe sterke speler in een markt die zich in een rap tempo ontwikkelt naar een markt die bestaat uit gecombineerde diensten van vast en mobiel. T-Mobile heeft in het verleden al bewezen toonaangevend te zijn op het gebied van innovaties. Door het samenvoegen van de netwerken, kennis en expertise bereikt de nieuwe organisatie de gewenste schaalgrootte en kan T-Mobile beter investeren en concurrentie aanjagen.
Tot het officiële moment van samengaan, blijven T-Mobile en Tele2 concurrenten van elkaar en verandert er niets. In de komende maanden ligt de focus op de integratie van beide bedrijven waarbij het belang van klanten en medewerkers voorop staat.

Søren Abildgaard: “We zijn enorm verheugd dat we samengaan met het innovatieve merk Tele2, met veel ervaring en een sterk vast netwerk. Het proces van samengaan van beide bedrijven zal enige tijd duren, maar ik zal mij er persoonlijk hard voor maken om dit zorgvuldig te laten verlopen.”

Bron: T-Mobile

Schrijf reactie (2 Reacties)

De Europese Commissie wil dat Nederland en Kroatië snel hun stappenplannen voor de inzet van de 700MHz-frequentieband maken. In die landen dreigt de ontwikkeling van 5g vertraging op te lopen, stelt de commissie.

De Europese Commissie heeft Nederland en Kroatië aanmaningsbrieven gestuurd om hun stappenplannen kenbaar te maken. Lidstaten moesten dit voor eind juni 2018 doen. In de plannen moeten lidstaten duidelijk maken welke maatregelen ze nemen om de frequentiebanden tussen 694 en 790MHz vrij te maken voor 5g.

De commissie vindt het vrijmaken van de 700MHz-frequentieband belangrijk voor de levering van mobiel breedband in de buitengebieden. Lagere frequenties zijn geschikt voor dekking van grote gebieden en het signaal dringt ook beter door in gebouwen dan hogere frequenties. Andere frequenties waarop 5g gaat werken, zijn 3,5GHz en 28GHz, maar die zijn ongeschikt om buitengebieden van 5g te voorzien. Die hogere frequenties bieden wel een veel hogere theoretische doorvoersnelheid. Het doel is dat de lidstaten het gebruik van de frequentieband vanaf 30 juni 2020 toestaan en 5g in de EU dan werkt.

Nederland en Kroatië hebben nu twee maanden de tijd gekregen om hun verplichtingen na te komen. Daarna stuurt de Europese Commissie de lidstaten nog een advies, maar bij onvoldoende voortgang kan de zaak in het uiterste geval bij het Europees Hof van Justitie uitkomen.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (0 Reacties)

Na lang wikken en wegen hebben we eindelijk nieuwe logo's geintroduceerd. Vooralsnog gebruiken we ze alleen op de 4G kaarten per operator, de rest zal later volgen.

Enkele kenmerken van de nieuwe logo's zijn:

 • Logo's zijn niet meer voorzien van frequenties  maar van banden. Noteren frequenties nam teveel ruimte in beslag in de beperkte beschikbare ruimte in een logo
 • Logo's zijn niet meer voorzien van operatorlogo, ook dit nam te veel kostbare ruimte in. Op alle kaarten worden dus dezelfde logo's gebruikt
 • Alle banden hebben, ongeacht het aantal banden in een logo, altijd dezelfde lettergrootte en dezelfde letterkleur
 • Elke set met gelijke aantallen banden(al dan niet in CA, uit Antenneregister gegevens kunnen we geen CA ontlenen) hebben nu een eigen achtergrondkleur:

lichtblauw voor een site met één enkele band

4G 34G 74G 84G 20

lichtgroen voor een site met twee banden

2CA 312CA 372CA 812CA 2032CA 2072

lichtgeel voor een site met 3 banden

3CA 8313CA 20313CA 20373CA 20738

lichtpaars voor een site met 4 banden

4CA2037384CA 203174CA 83138

zalmroze voor een site met 5 banden

5CA 2031738

 • Uitzondering hierop zijn de microsites deze hebben nu een roze achtergrond ongeacht het aantal gebruikte banden

4G 3 micro4G 7 micro4G 20 micro4G 37 micro4G 203 micro4G 207 micro4G 2037 micro4G 20317 micro

Voor het overzicht hierbij nog een kort lijstje met de welke frequenties op welke band zitten:

 • Band 20 =   800 MHz
 • Band   8 =   900 MHz
 • Band   3 = 1800 MHz 
 • Band   1 = 2100 MHz
 • Band   7 = 2600 MHz
 • Band 38 = 2600 MHz (TDD)

Voor de algemene kaart met alle operators zijn we op zoek naar een andere oplossing. Hier komen we later nog op terug.

Schrijf reactie (21 Reacties)

De groei van het mobiele dataverbruik in Nederland wordt versneld door de introductie van abonnementen met onbeperkte data, volgens de Autoriteit Consument & Markt. Via 4G verstookten telecomgebruikers in het tweede kwartaal van 2017 meer dan zestig petabyte.

In het tweede kwartaal van 2017 nam het verbruik via 3G en 4G samen toe tot 77 petabyte, waar dat een kwartaal eerder nog 61 petabyte was. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2016 groeide het volume in het eerste kwartaal van 2017 met 13 procent, maar in het tweede kwartaal van 2017 bedroeg de groei 25 procent ten opzichte van het tweede kwartaal van 2016.

De ACM schrijft de versnelling van de groei toe aan de komst van abonnementen met onbeperkte data. T-Mobile introduceerde zo'n abonnement in januari 2017 en Tele2 in mei van dat jaar. De toezichthouder claimt dat dit meer concurrentie opleverde, omdat KPN zijn marktaandeel op basis van dataverbruik in het tweede kwartaal van 2017 zag afnemen van 40 à 45 procent naar 30 à 35 procent.

Meer info op Tweakers.net

Schrijf reactie (10 Reacties)

De 3GPP, een standaardenorganisatie binnen de telecomindustrie, heeft de standaard voor 5g vastgesteld. Dat is een tijdje later gebeurd dan de bedoeling was. Het vaststellen van wat 5g precies inhoudt is een grote stap naar 5g-netwerken en 5g-toestellen.

De definitieve goedkeuring kwam woensdagavond, blijkt uit de tweet van een betrokkene. Nu de standaard is vastgesteld, kunnen makers van modems en antennes designs maken voor apparaten, terwijl providers aan de slag kunnen met het bouwen van netwerken.

De standaard voorziet in nieuwe frequenties in zowel lage als hoge banden. In de lage banden lopen de frequenties van 700MHz tot 5GHz. Er zijn standaarden vastgesteld met een aparte frequentie voor de uplink, de fdd-banden. Ook zijn er tdd-banden, waarbij uplink en downlink dezelfde frequentie delen en gescheiden worden door tijd. Die zitten ook in 4g. Daarnaast zijn er aanvullende frequenties voor uplink en downlink, oftewel sdl en sul.

Het is nog onbekend welke frequenties providers het meest zullen gaan gebruiken. Bij 4g zijn in Europa band 1,3,7,8 en 20 in gebruik en in veel andere landen wereldwijd zijn die banden ook de meestgebruikte. Sommige landen wijken af en kiezen voor andere banden, bijvoorbeeld omdat frequenties in gebruik zijn voor andere doeleinden. Zo is de ruimte rond 3,5GHz in Nederland in gebruik voor het satellietstation in Burum, maar telecomproviders willen die gebruiken.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (8 Reacties)

T-Mobile neemt Tele2 over om zo een geïntegreerde telecomaanbieder in de Nederlandse markt te worden. Onder de vlag van T-Mobile gaat de nieuwe entiteit het opnemen tegen het machtsblok van KPN en Vodafone-Ziggo. De overname van Tele2 is onderdeel van de lange termijn investeringsvisie van Deutsche Telekom. Het doel van die visie is om T-Mobile in Nederland nog succesvoller te maken en de Nederlandse telecommunicatiemarkt verder open te breken. 

Het nieuwe T-Mobile beschikt over schaalvoordelen, meer spectrum en meer financiële middelen. Hiermee kan op betere wijze de concurrentie worden aangegaan met het machtsblok dat klanten in haar greep houdt met bundels voor vast en mobiel. Hiermee creëren ze hoge drempels voor klanten om over te stappen, terwijl de prijzen voor vaste diensten jaarlijks worden verhoogd.

Søren Abildgaard, CEO T-Mobile Nederland: "Ik feliciteer al onze klanten en iedereen die behoefte heeft aan een beter alternatief. Met deze stap creëren we nieuwe mogelijkheden. Het duo heeft veel te lang vrij spel gehad en ze zijn tot nu toe weggekomen met dit spel met maar één verliezer: de klant. Dat is vanaf vandaag verleden tijd. Niet meer. Nooit meer. Door onze krachten te bundelen met Tele2, kunnen we veel efficiënter concurreren en Nederlandse klanten een alternatief bieden. We zullen nooit stoppen met het doorbreken van conventies en we blijven de sector de komende jaren uitdagen.”

Met de overname ontstaat een nieuwe sterke speler die geïntegreerde pakketten van vaste en mobiele diensten aanbiedt op zowel de consumenten als de zakelijke markt. Door de groeiende populariteit van deze pakketten bij de consument is het aanbieden van vaste diensten noodzakelijk om een sterke concurrentiepositie te waarborgen. Daarnaast kan T-Mobile de ingeslagen weg naar een unlimited mobiele toekomst vervolgen, waarbij klanten onbeperkt gebruik kunnen maken van het mobiele internet.

De combinatie van T-Mobile en Tele2 biedt de klant vele voordelen:

 • Het bundelen van de krachten zorgt ervoor dat T-Mobile effectiever kan concurreren tegen het duopolie in het vast/mobiel segment door het versterkte productportfolio en de elkaar aanvullende klantgroepen.
 • De transactie leidt tot grote kostenvoordelen, waardoor de nieuwe organisatie een brede groep klanten nog beter kan bedienen en de concurrentie in de markt kan stimuleren
 • Meer concurrentie op de vaste markt en daarmee betere aanbiedingen voor vaste diensten, zoals snel breedband, tv- en videocontent
 • Lagere kosten en betere inkoopprijzen door de gezamenlijke inkoop van mobiele apparatuur en netwerktechnologie
 • Door de combinatie van de twee mobiele infrastructuren wordt het 4G-netwerk van T-Mobile, dat is uitgeroepen als het snelste van Nederland, ook beschikbaar voor Tele2 klanten en kan daardoor efficiënter worden geëxploiteerd en uitgebreid
 • Het combineren van het spectrum maakt het makkelijker om, nu en in de toekomst, 5G-diensten te realiseren en netwerkinnovaties sneller door te voeren om zo al onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn

Nederlandse consumenten en bedrijven zullen de vruchten plukken van deze voordelen. De nieuwe organisatie zal steeds meer van dit soort voordelen kunnen bieden, omdat het bundelen van de krachten van T-Mobile en Tele2 de concurrentie in de Nederlandse markt vergroot.

T-Mobile heeft een bewezen staat van dienst als voorloper op het gebied van klantinnovaties. Dankzij deze overname kan de nieuwe organisatie haar werk op dit vlak effectief voortzetten en het duopolie verder uitdagen.

De voorgenomen transactie bestaat uit:

 • De overname van 100 procent van de aandelen Tele2 Netherlands Holding BV en haar dochterondernemingen door T-Mobile Netherlands Holding BV.
 • Tele2 Sverige AB, de huidige aandeelhouder van Tele2 Netherlands Holding NV, wordt voor 25% procent aandeelhouder van T-Mobile Netherlands Holding BV.
 • Deutsche Telekom blijft eigenaar van 75% procent van de aandelen T-Mobile Netherlands Holding BV.
Schrijf reactie (11 Reacties)

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...