Inloggen

In 2018 zal zo'n 60 procent van de wereldbevolking toegang hebben tot snel mobiel internet via een LTE-verbinding. 3G zal echter nog enige tijd de dominante technologie blijven voor mobiel internet.

Dat stelt Ericsson maandag in zijn jaarlijkse Mobiliteitsrapport, waarin het bedrijf de ontwikkelingen op de mobiele markt van het afgelopen jaar in kaart brengt en voorspellingen doet over de ontwikkeling van mobiel internetgebruik in de komende vijf jaar.
Volgens het bedrijf zal 3G in 2018 zijn uitgegroeid tot de dominante verbindingstechnologie voor mobieltjes en tablets, vooral ten koste van 2G-verbindingen. Maar ook het snellere LTE (ook wel '4G' genoemd) zal een flinke opmars maken en in Noord-Amerika zelfs uitgroeien tot de leidende technologie. In West-Europa zal de penetratie van LTE-verbindingen in 2018 echter beperkt blijven tot 35 procent, voorspelt Ericsson.

 

Miljard LTE-abonnees

Het bedrijf verwacht dat het aantal wereldwijde LTE-abonnementen in 2017 de miljard zal passeren. In totaal zullen in 2018 zo'n 9,1 miljard mensen een mobiel abonnement hebben, aldus Ericsson. Op dit moment zijn er wereldwijd zo'n 6,4 miljard abonnees.
In het afgelopen jaar (tot en met het eerste kwartaal van 2013) sloten 20 miljoen mensen een LTE-abonnement af. Het aantal 2G-abonnementen groeide met 30 miljoen aansluitingen, terwijl er 60 miljoen 3G-abonnees bij kwamen. In totaal groeide het aantal mobiele abonnementen over de hele wereld met 8 procent.

Dataverkeer

De totale omvang van het mobiele dataverkeer zal in de komende vijf jaar vertwaalfvoudigen, met name dankzij de beschikbaarheid van steeds sneller mobiel internet en de toename van aangeboden content. Mobiel videoverkeer zal in 2018 goed zijn voor 46 procent van alle dataverkeer. Op dit moment is het aandeel van videoverkeer nog 30 procent.
Hoewel video zich daarmee ontpopt tot de grootste dataverbruiker, is het niet de populairste manier om online tijd door te brengen op mobieltjes. Volgens Ericsson brengen gebruikers meer tijd door op sociale netwerken. Bij sommige mobiele aanbieders zouden mensen gemiddeld 85 minuten per dag doorbrengen op Facebook en vergelijkbare diensten.

Smartphones

Ericsson ziet daarnaast dat smartphones steeds populairder worden. Waren smartphones in 2012 nog goed voor 40 procent van alle verkochte mobieltjes, in het eerste kwartaal van 2013 bedroeg dat aandeel 50 procent. Het bedrijf verwacht dat er in 2015 wereldwijd twee miljard smartphones in omloop zullen zijn. Op dit moment beschikken 1,2 miljard wereldbewoners over een smartphone.

Bron: www.nu.nl

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...