Inloggen

5g speedometer logo

Op een akker in het Groningse Vierhuizen is de eerste test met een 5g-netwerk van start gegaan. Op het land zijn sensoren geplaatst waarmee de akkerbouwer de vruchtbaarheid van de grond en het vochtgehalte in de gaten kan houden.

Voorlopig gaat het nog om sensoren die op het land zijn geplaatst maar de bedoeling is dat deze onder de grond gestopt worden, zodat ook informatie over voedingsstoffen en temperatuur meegewogen kunnen worden. De gegevens die de sensoren via het 5g-netwerk versturen, kan de akkerbouwer gebruiken om bijvoorbeeld zaai-, mest- of oogstmomenten vast te stellen, meldt RTV Noord.

De 5g-netwerken moeten naast een hogere snelheid voornamelijk minder latency vertonen, zodat realtime-toepassingen binnen handbereik komen. Tien bedrijven en overheidsorganisaties maakten halverwege vorig jaar het voornemen bekend om 5g-testen in Noord-Groningen uit te voeren. Vijf akkerbouwers uit Noord-Groningen doen mee aan de proef 5Groningen.

Update, In tegenstelling tot wat er aanvankelijk in het artikel stond, gebruikt de test geen 5g-techniek, maar gaat het om sensoren die het lora-netwerk van KPN gebruiken. Volgens de initiatiefnemers heeft dat netwerk een aantal eigenschappen 'die 5g straks ook heeft: het is snel, biedt de mogelijkheid een groot aantal sensoren te koppelen en het energieverbruik per sensor is laag'.

Meer info op Tweakers

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...