Inloggen

Huawei-5G-mobiel-internet

Terwijl in Nederland de uitrol van 4G pas net begonnen is zijn bedrijven als Huawei al druk bezig met het ontwikkelen van de 5e generatie mobiel internet. En een vooruitzicht van maximaal 50 Gbit/s klinkt helemaal niet verkeerd. De verwachting is dat in 2020 de techniek geschikt is voor gebruik.

Huawei is bij de meeste mensen bekend van de telefoons die ze momenteel in Nederland/Europa lanceren, maar dit bedrijf is een van de grootste spelers wereldwijd op het gebied van mobiele communicatie. Geen verrassing dus dat ze alvast honderden engineers op de ontwikkeling van 5G gezet hebben.

Samsung test ook

Enige tijd geleden hoorden we al dat concurrent Samsung, in een proefopstelling, kwam tot een snelheid van 1,056 Gbit/s via 5G, maar de plannen van Huawei zijn blijkbaar nog wat hoogdravender.

Die snelheid van 50 Gbit/s zal waarschijnlijk theoretisch zijn en in de praktijk een fors stuk lager uitvallen, maar reken sowieso op een snelheid die honderd keer hoger zal liggen dan 4G. Met 4G is in theorie 300 Mbit/s te halen, maar in de praktijk ligt het op zo’n 100 Mbit/s tot 150 Mbit/s.

Ga voor het toekomstige 5G-netwerk dus maar uit van 10 Gbit/s tot 15 Gbit/s, lang niet slecht natuurlijk naar huidige maatstaven. Maar 2020 is nog een eind weg, 7 jaar geleden bestond de term smartphone nog niet eens. De techniek gaat zo snel dat nu nog niet te voorspellen is hoe het over 7 jaar uitziet.

Over welke frequenties dit werkt is nog niet bekend.

Bron: www.apparata.nl 

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...