Inloggen

T-Mobile is afgelopen week begonnen met het testen van VoLTE, oftewel bellen over 4G. Op het forum werden testers gevraagd. In totaal 15 personen gaan de komende tijd de service testen.

VoLTE
Voice over LTE, oftewel VoLTE, is een soort techniek waarbij het 4G netwerk beschikbaar wordt gemaakt voor zogenaamd spraakverkeer. Voordeel hiervan is dat de gesprekskwaliteit behoorlijk erop vooruit gaat. Tevens komt de verbinding sneller tot stand en kan er tijdens het bellen gewoon gebruik van een dataverbinding gemaakt worden.

Toestellen
De testers die meedoen aan de test dienen te beschikken over een specifiek merk en type toestel. T-Mobile test momenteel met de volgende toestellen;
Apple iPhone SE, 6(+), 6s, 7(+) en de 8(+)
Samsung Galaxy S6 Edge+, S7, S8(+), Note8, Xcover4, J3 (2017), J5 (2017), A3 (2016/2017) en de A5 (2016/2017).

Resultaten
Officiële resultaten zijn nog niet bekend. Wel zouden de testers al positief gereageerd hebben op de test. Verbindingen zouden in ongeveer 1 seconden tot stand komen. Tevens zou ook tussen de meerdere providers een VoLTE verbinding gelegd kunnen worden.

Wanneer de test eindigt en de officiële  ingebruikname van VoLTE is, is niet bekend.


Update:
T-mobile heeft voor een selecte groep abonnees VoLTE geactiveerd. Het betreft een pilot die loopt t/m 31-12-2018. Klanten met een Go Unlimited NL & 10 GB EU + USA abonnement en een geschikt toestel kunnen nu dus gebruik maken van bellen over 4G. T-mobile geeft aan dat er steeds meer fabrikanten hun toestellen uitbreiden met VoLTE waardoor de lijst met geschikte toestellen nog uitgebreid zal worden.

 

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...