Inloggen

vodafone Logo
Ericsson en VodafoneZiggo gaan een samenwerking aan om het mobiele netwerk van Vodafone in Nederland uit te breiden. Dat netwerk wordt daarnaast – en dat is wellicht belangrijker – klaar gemaakt voor de toekomst. Binnen de samenwerking combineren de twee bedrijven de 5G-compatible radioapparatuur van Ericsson met het frequentiespectrum van Vodafone.

In het persbericht stellen de twee bedrijven dat de samenwerking voor zowel particuliere als zakelijke klanten voordelen zal bieden. Particuliere klanten kunnen rekenen op hogere mobiele internetsnelheden en zakelijke klanten profiteren van dekking voor een scala aan Internet-of-Things apparaten op basis van de NB-IoT en CAT-M1 standaarden.

Samenwerking tot 2020

VodafoneZiggo heeft Ericsson verder geselecteerd als enige leverancier voor zijn macro radionetwerk, inclusief 5G, tot eind 2020. Daarbij is ook het Managed Services contract verlengd tot dat jaar, waarbij Ericsson verantwoordelijkheid draagt voor de uitrol, het ontwerp en de optimalisatie en de velddiensten van het radionetwerk, alsmede de implementatie van het core netwerk.

Ericsson zal gebruik maken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van automatisering, ontwerp en optimalisatie om de maximale efficiëntie van het Vodafone netwerk te bereiken. Van belang is vooral de capaciteit: in 2022 zijn er naar verwachting 29 miljard apparaten aangesloten op het netwerk.

Meer info op Techzine

Schrijf reactie (3 Reacties)

vodafone Logo
Nieuwe mijlpaal in telecom: 4G-bellen wordt de standaard en zorgt voor betere (binnen)dekking, HD-gesprekskwaliteit, gebruik data tijdens bellen en sneller een gesprek opzetten

Vodafone zet vandaag de volgende stap in de evolutie van mobiele telefonie met 4G-bellen (Voice over LTE of VoLTE) én wifi-bellen (Voice over WiFi of VoWiFi). Door gebruik te maken van de eigenschappen van 4G en wifi wordt de kwaliteit van mobiel bellen voor Vodafoneklanten verder verbeterd, zowel buitens- als binnenshuis. Klanten worden vanaf vandaag gefaseerd overgezet op deze nieuwe standaard van bellen en worden geïnformeerd zodra dat gebeurd is. Om gebruik te maken van 4G-bellen en wifi-bellen is een geschikt toestel nodig.

Telefonisch beter bereikbaar, buiten én binnen
Dankzij 4G-bellen zijn klanten telefonisch beter bereikbaar op locaties waar de 2G- of 3G-dekking niet optimaal is. Dit komt doordat de lage 4G-frequentie (800 MHz) beter in staat is grotere afstanden af te leggen en door bouwmaterialen als beton, glas en staal heen te dringen dan de hogere frequenties van 2G en 3G. Als de kwaliteit van een gesprek via 4G-bellen bínnenshuis onverhoopt toch niet naar behoren is, dan gebruikt de telefoon de beschikbare wifi-verbinding om met het mobiele netwerk te verbinden om zo het mobiele gesprek voort te kunnen zetten. Klanten hoeven niet zelf tussen technieken te schakelen.

Altijd de beste gesprekservaring
Bellen via 4G en wifi zorgt naast betere telefonische bereikbaarheid ook voor een betere HD-gesprekskwaliteit en een kortere ‘call set-up’ tijd, waardoor je sneller verbinding hebt met een andere beller. Daarnaast blijft de snelle 4G-dataverbinding tijdens het telefoongesprek bestaan, waardoor andere applicaties die de internetverbinding gebruiken niet worden onderbroken. Zo kun je tijdens het bellen makkelijker van andere applicaties gebruik maken om bijvoorbeeld bestanden of je locatie te delen.

 Eben Albertyn, CTO van Vodafone Nederland: “Hoewel de Nederlandse mobiele netwerken qua buitendekking wereldwijd tot de top behoren, blijven er uitdagingen. Zo worden woningen en kantoren steeds beter geïsoleerd, waardoor we naar nieuwe manieren moeten zoeken om ook daar binnendekking te realiseren. Met 4G-bellen en wifi-bellen maken we handig gebruik van de natuurkundige wetten en innovatieve oplossingen om enerzijds de telefonische bereikbaarheid en anderzijds de kwaliteit van een telefoongesprek sterk te verbeteren. Hierdoor kunnen we onze klanten altijd de beste gesprekservaring bieden, zónder in te boeten op veiligheid van de belverbinding. Hoe het werkt? Dat leggen we uit in deze animatievideo.”

Wifi-bellen van Vodafone werkt in combinatie met alle wifi-netwerken in Nederland en komt dus ook beschikbaar voor Vodafoneklanten met een thuisabonnement bij een andere provider. Omdat het wifi-netwerk alleen gebruikt wordt om verbinding met het mobiele netwerk van Vodafone te maken – en het gesprek dus net als andere mobiele gesprekken over het Vodafone-netwerk verloopt –, worden de gesprekskosten verrekend met de belbundel van de klant.

Schrijf reactie (10 Reacties)

Ook Vodafone heeft een update in het AR geplaatst. Deze update loopt tot en met 29 oktober.

Deze update in het Antenneregister laat een mooie groei zien bij Vodafone van per saldo 73 nieuwe locaties waarvan 28 op 800 MHz locaties, 26 locaties met alleen 1835 MHz en er zijn 19 locaties bijgekomen die nu ook 4G+ hebben.

Het totaal aantal locaties met 4G bedraagt nu 4004 met 5283 frequenties.

 

Frequenties Aantal per
22-9-2016
Nieuw sinds 
22-9-2016
Aantal per 
29-10-2016
800 MHz 3580 47 3627
1800 MHz 1486 45 1531
2600 MHz 125 0 125
Totaal 5191

92

5191

 

Aantal zendlocaties Aantal per
22-9-2016
Nieuw sinds 
22-9-2016
Aantal per 
29-10-2016
800 MHz 2328 28 2328
800 MHz / 1800 Mhz

1228

19 1247
800 Mhz / 2600 MHz 24 0 24
1800 MHz 250 26 276
1800 MHz / 2600 MHz 8 0 8
2600 MHz 93 0 93
Totaal 3931

73

4004

 

Nieuwe locaties Vodafone tussen 22 september 2016 en 29 oktober 2016:

Vodafone nieuw

Schrijf reactie (5 Reacties)

Vodafone 4G
Vodafone wil binnen een jaar 4g met een maximale snelheid van 1Gbit/s mogelijk maken in Nederland. In een test in een laboratorium haalde de provider deze week 979,2Mbit/s. De hogere snelheid moet vooral een verveelvoudiging van de capaciteit betekenen.

Met de stap naar 4g met een maximale snelheid van 1Gbit/s zou de capaciteit met een factor vier moeten toenemen, zegt Vodafones manager voor netwerkarchitectuur Ruud Koeyvoets tegen Tweakers. "Wij verwachten niet dat mensen zo'n hoge downloadsnelheid in de komende jaren nodig hebben. Wij verwachten wel dat meer mensen bijvoorbeeld hd-video's gaan kijken of streamen vanaf hun smartphone."

De provider denkt dat eind 2018 het huidige 4g-netwerk op de drukste plekken en momenten tegen de limieten zal aanlopen. "Dat willen we een stap voor zijn door de capaciteit uit te breiden." Die uitbreidingen komen door technische wijzigingen. Ten eerste gaat Vodafone carrier aggregation, het bundelen van frequentiebanden in verbindingen tussen smartphone en zendmast, uitbreiden naar vier frequenties; 800MHz, 1800MHz, 2100MHz en 2600MHz.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (4 Reacties)

Vodafone 4G
Vodafone is begonnen met een test in de regio ten zuidwesten van Eindhoven, waarbij het de helft van de frequentieruimte die het heeft in de 2100MHz-band gebruikt voor 4g. Dat zorgt voor meer capaciteit voor 4g en minder voor 3g.

Het is niet de bedoeling om overal de 3g-frequenties in te zetten voor 4g, zegt Vodafone's manager voor netwerkarchitectuur Ruud Koeyvoets tegen Tweakers. "Er is bijvoorbeeld in de Randstad nog teveel dataverkeer op 3g om dat te kunnen doen. Wij doen dit alleen op plekken waar het kan."

De proef kan plaatsvinden, omdat de druk op het 3g-netwerk aan het afnemen is. Dat komt doordat steeds meer Vodafone-klanten overstappen op het nieuwere 4g-netwerk. Providers gebruiken sinds de start 3g op 2100MHz, omdat de umts-veiling in 2000 dat voorschreef. Inmiddels mogen providers de frequentie ook gebruiken voor andere technieken.

Meer info op Tweakers

Schrijf reactie (4 Reacties)

Vodafone is continu bezig met het verbeteren van haar netwerk. Nederlandse mobiele netwerken behoren tot de beste van de wereld, maar binnenshuis ervaren klanten vaak nog problemen, bijvoorbeeld door het gebruik van bouwmaterialen die het mobiele signaal tegenhouden. Vandaar dat Vodafone momenteel druk bezig zijn met het uitrollen van bellen over WiFi en 4G. Deze dienst zorgt er met name voor dat er binnenshuis beter bereik is.

In onderstaande video wordt meer uitgelegd over deze dienst: Vodafone geeft aan de dienst eind 2016 commercieel aan te willen gaan bieden. Wil jij meedoen aan deze test en beschik je over een Samsung S6 (Flat of Edge), S7 (Flat of Edge) of de A5 2016 (A5 2015), ga dan naar het topic op het Vodafoneforum om je aan te melden.

Schrijf reactie (0 Reacties)

20160725 171423

Update: Foto's en Infographic toegevoegd

Vodafone Nederland heeft de mobiele bereikbaarheid op de stranden van Walcheren en Noord-Beverland verbeterd. Samen met VolkerWessels Telecom heeft Vodafone de afgelopen weken, op 25 locaties langs de kust, 100 small cells geïnstalleerd bij strandpaviljoens en andere bouwwerken op het strand. Hierdoor hebben Vodafone-klanten op de Zeeuwse stranden betere 3G- én 4G-dekking waardoor smartphones niet meer ongewenst overschakelen naar één van de Belgische netwerken. Bijkomend voordeel van de betere dekking is dat het alarmnummer 112 beter bereikbaar is voor klanten van alle mobiele operators.

Door de hoge duinen kunnen reguliere zendmasten aan de landzijde niet of te weinig bereik bieden op het strand. Smartphones pikken daardoor eerder het sterkere signaal van Belgische providers op, dat vaak wél zonder obstakels - namelijk over het water - de Zeeuwse kust kan bereiken. Vodafone zet als antwoord daarop small cells in, die vanwege hun eigenschappen (compact, licht en gering zendvermogen) nagenoeg ‘onopvallend’ gemonteerd kunnen worden op het strand zelf, waar vanwege het beschermd natuurgebied geen reguliere zendmasten geplaatst mogen worden.

Eben Albertyn, CTO Vodafone Nederland: “Voor goede dekking zijn antennes op een zekere hoogte verreist. In de buurt van het strand zijn niet altijd bestaande hoge gebouwen die daarvoor gebruikt kunnen worden. Daarnaast staat er niemand te springen om een stalen constructie van 30 á 40 meter hoog middenin de duinen of op het strand. Gelukkig biedt netwerkinnovatie in de vorm van de small cells uitkomst. Dankzij maatwerk en samenwerking met partners kunnen Vodafone-klanten aan de Zeeuwse kust volop gebruikmaken van onze diensten!”

Schrijf reactie (15 Reacties)

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4 of cat 6, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...

Nieuwsbrief

  • Nieuwsbrief 4G Masten.nl


Ontvang HTML?

Joomla Extensions powered by Joobi