Inloggen


Vodafone zal net als KPN geen landelijke 4G-dekking verzorgen via de 1800 MHz-band. Dat is echter wel de enige 4G-ondersteuning die de iPhone 5 ingebouwd heeft.

Techwebsite Tweakers meldt dat Vodafone de in een veiling eind vorig jaar verkregen Nederlandse 1 800 MHz-frequenties alleen plaatselijk zal inzetten. Voor Vodafone vormen de 1800 MHz-frequenties niet de belangrijkste band om 4G landelijk op uit te rollen. “Vodafone heeft efficiënte 800 MHz-frequenties weten te bemachtigen", aldus woordvoerder Richard Mes tegenover Tweakers. “Onze doelstelling is het realiseren van landelijke 4G-dekking via de 800 MHz-band, en het realiseren van capaciteit en snelheid door het inzetten van de 1800 MHz-band.” Het is nog niet duidelijk op welke plekken Vodafone de 1800 MHz band zal inzetten.

800 MHz frequentie

Vodafone blijkt naar aanleiding van deze verklaring dezelfde weg in te slaan als KPN. Dat telecombedrijf heeft zijn Nederlandse 4G-netwerk nu volledig draaien op 800 MHz-frequenties. Aangezien de iPhone 5 alleen ondersteuning biedt voor 1.800 MHz-frequenties, vallen bezitters van de nieuwste Apple-smartphone buiten de boot op het gebied van 4G-mobiel internet. Wie overal 4G-dekking wil hebben met zijn of haar iPhone 5 zal uiteindelijk moeten overstappen naar T-Mobile, want deze provider heeft in de veiling van vorig jaar alleen maar 1800 MHz-frequenties gewonnen.

Toptoestellen als de Samsung Galaxy S 4, HTC One, Nokia Lumia 920, BlackBerry Z10 en Sony Xperia Z ondersteunen in tegenstelling tot de iPhone 5 allemaal wel 4G op de 800 MHz-band, maar ook via de 1800 MHz-frequenties. De volgende iPhone zal zeer waarschijnlijk wel gewoon 4G op beide banden ondersteunen, aangezien ook de 800 MHz-band nu een internationale standaard is geworden.

Bron: www.pc-active.nl

4G Masten in Nederland

West NL 4G Oost NL 4G

Achtergrond Artikelen

4G in Nederland; terugblik en toekomst

Verzameling Providers 4G klein
Om een nieuwe traditie te starten kijken we, net zoals vorig jaar, terug op een jaar 4G (en alle andere mobiele vernieuwingen) en wat er komend jaar nog gaat komen.

Lees meer...

CSFB; De tijdelijke schakel voor het bellen in een 4G netwerk

  

De 4G netwerken in Nederland zijn snel groeiende, en daarbij ook het aantal gebruikers die gebruik maken van 4G. Maar voor bellen blijven we (nog) afhankelijk van het oudere 2G en 3G netwerk.

In dit artikel gaan we dieper op het fenomeen CSFB oftwel Circuit-Switched Fallback in; Wat is het? Hoe werkt het? De voor- en nadelen van het systeem.

Lees meer...

Het technische verhaal achter de 4G uitrol

De providers zijn druk bezig met de uitrol van 4G, KPN bereikt ergens volgende maand landelijke dekking, Vodafone heeft door heel Nederland al redelijk wat plekken voorzien en T-Mobile is druk bezig om de Randstad te dekken. Tele2 werkt op de achtergrond druk aan de opbouw van het netwerk, er komen uit verschillende delen van Nederland berichten dat er een Tele2 netwerk gevonden wordt (maar nog niet toegankelijk).

Lees meer...

4G in Nederland; de stand van zaken na een jaar

Verzameling Providers 4G klein

Het is alweer een jaar geleden dat de frequentieveiling afgerond is. Wat is er allemaal in de tussentijd gebeurd? En wat zijn de plannen voor 2014?
4GMasten.nl blikt samen met u terug en we kijken naar wat de providers van plan zijn.

Lees meer...