Inloggen

Tele2 4G

Tele2 stelt de introductie van zijn 4G-netwerk in Nederland uit. Waar de Zweedse provider eerst nog dit jaar wilde beginnen met het aanbieden van 4G-abonnementen op grote schaal, zal dat nu pas vanaf volgend jaar gebeuren.

Het is onduidelijk of Tele2 vanaf begin 2014 of zelfs nog later begint met het aanbieden van 4G. De provider meldt dat de introductie 'enkele kwartalen later' komt dan gepland. Daarbij kiest Tele2 naar eigen zeggen voor een 'kwalitatief beter netwerk' dan voor een snelle start, waarbij het onduidelijk is of het netwerk meer capaciteit krijgt of op meer plekken zal functioneren dan oorspronkelijk gepland.

Tele2 is de enige nieuwe provider. Waar KPN, Vodafone en T-Mobile alleen bestaande zendmastlocaties van de juiste apparatuur moet voorzien om 4G uit te rollen, moet Tele2 nieuwe zendmasten bouwen om het netwerk op te tuigen. "De backbone van glasvezel ligt er al wel, het gaat dus echt om de masten", zegt woordvoerder Jan-Willem te Gussinklo tegen Tweakers. De nieuwkomer zal ook de laatste zijn: KPN begon al in februari met het netwerk, Vodafone en T-Mobile zullen dat komend najaar doen.

Als het netwerk live gaat, moet het gelijk goede dekking bieden. "Wij zeggen nog niets over hoe we het gaan uitrollen, maar als je bij ons abonnementen met 4G kan afnemen, dan bieden we niet alleen dekking op een plukje of de helft van Nederland. We willen gelijk een goede ervaring bieden vanaf het eerste moment."

Over de prijzen van 4G-abonnementen wil Te Gussinklo nog niets zeggen. "Naast ons eigen netwerk zijn we ook virtuele provider met 2g en 3g en we zijn eerst bezig met die abonnementen. Pas later gaan we kijken naar de abonnementen voor 4G."

De Zweedse provider heeft al een tijdje een kleinschalig 4G-netwerk in gebruik op de 2600 MHz-band; de frequenties daarvoor zijn in 2010 geveild en een van de voorwaarden van de veiling was dat providers een klein netwerk zouden bouwen. Dat werkt onder meer in Amsterdam. Bij de grote veiling van frequenties afgelopen najaar kocht Tele2 een licentie op enkele frequenties in de gewilde 800 MHz-band. Die band biedt een groot bereik en goede dekking binnenshuis. Signalen op 2600 MHz dringen slecht door in gebouwen, maar geven wel meer capaciteit op drukke plekken, bijvoorbeeld in voetbalstadions of in centra van steden.

Bron: www.tweakers.net

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...