Inloggen

Artikelindex

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

LTE-1800

4G op de 1800 MHz (Band 3, zoals gebruikt wordt door T-Mobile, KPN en Vodafone in Nederland) is de meest voorkomende frequentie. Op dit moment zijn er 246 4G1800 netwerken actief in 110 landen.

In 47% van de 4G netwerken wordt 4G1800 gebruikt. De reden is simpel; veel providers hebben al relatief veel bandbreedte beschikbaar in de 1800 MHz (in 2G1800), daarbij kunnen de kabels en antennes weer hergebruikt worden wat in de kosten scheelt.

LTE-Advanced (4G+)

LTE-A is al een behoorlijk gemeengoed geworden, van alle 4G capabele providers in de wereld heeft al 28% LTE-A uitgerold (147 providers in 69 landen), daarnaast zijn 192 providers bezig met het implementeren van 4G+.

Naast een hogere bandbreedte heeft LTE-A ook het voordeel van verbeterde MIMO technieken en het verdelen van de bandbreedte. In Nederland gebruikt elke provider (in meer of mindere mate) LTE-A.


3CA

Onder LTE-A zit ook 3CA (het combineren van 3 verschillende frequenties voor een hogere download bandbreedte), T-Mobile is in Woerden aan het testen, Vodafone in Eindhoven en KPN in Delft. Tele2 heeft niet de mogelijkheid, aangezien ze maar over 2 frequenties beschikken (in FDD).

In andere landen zoals Angola, Algerije, Australië (zelfs testen met 4CA), Brazilië, Canada, etc worden nu testen gedaan of draait al 3CA.

LTE-Advanced Pro

De techniek staat ook niet stil en in maart 2016 is de laatste update vrijgegeven (release 13). In deze versie zit NB-IoT (Narrow Band-Internet of Things, zie ander paragraaf), extra beveiligingen, small cell verbeteringen, verbeterde carrier aggregatie, samenwerking met WiFi, ondersteuning van 5 GHz netwerken, binnenhuis positiebepalingen en lagere latency.

Op dit moment zijn er nog geen providers die dit geïmplementeerd hebben. Het netwerk van T-Mobile is geschikt om zulke verbeteringen snel uit te rollen, doordat elke locatie op dezelfde manier en met dezelfde hardware uitgerust is, zijn zulke (software) upgrades zonder veel moeite en op afstand uit te voeren.

LTE-Broadcast

LTE-Broadcast is de manier om simultaan digitale media (TV/Radio) uit te zenden zonder dat elk toestel een eigen verbinding hoeft op te zetten met een server. Op deze manier wordt het netwerk behoorlijk ontlast. Op dit moment heeft KPN testen gedaan, maar er is al een tijd geen nieuws hierover naar buiten gekomen. Het zou een goede vervanger van Digitenne kunnen zijn, maar elke abonnee moet daarvoor wel een andere ontvanger krijgen/kopen.

Op dit moment zijn er nog maar 2 providers die het geïmplementeerd hebben (KT in Zuid-Korea en Verizon in de VS). 10 tot 20 landen zijn nog bezig met lab- en veldtesten.

VoLTE

Ondanks het testen (publiekelijk: KPN, Vodafone en T-Mobile: intern) en beperkt uitrollen (Tele2) van VoLTE, zit er weinig schot in VoLTE in Nederland. De providers hebben er nog niet veel haast mee, het 3G netwerk in NL is van goede kwaliteit en CSFB werkt uitstekend. VoLTE heeft echter veel voordelen waaronder het snel tot stand komen van een gesprek en het kunnen blijven gebruiken van 4G (voor een dataverbinding tijdens het gesprek). In eerste instantie zal VoLTE alleen tussen klanten van dezelfde provider werken, bij bellen naar klanten van een andere provider zal het gesprek nog steeds langer duren voordat het opgezet is.

Over de wereld hebben 82 providers  in 32 landen VoLTE draaiend, 64 providers zijn nog in de testfase.


EVS

Bij VoLTE wordt HD Voice gebruikt, de providers gebruiken die codec nu al op het 3G netwerk (niet werkend tussen de verschillende providers). Er is echter een nieuwe codec ontwikkeld, speciaal voor VoLTE, EVS (Enhanced Voice Service Evolved HD voice for LTE). Het grote voordeel is het (veel) grotere bereik, waardoor de stem gewoon natuurgetrouw klinkt (tot 20 kHz). Op dit moment heeft geen enkele provider dit geïmplementeerd. Een ander voordeel is dat bij een opgezet gesprek van een EVS toestel naar een 3G toestel (of een niet EVS geschikt 4G toestel), de codec automatisch teruggeschakeld wordt naar AMR-WB (het normale HD voice).

EVS
Bron afbeelding: White paper Ericsson

Op dit moment zijn er maar enkele toestellen die EVS ondersteunen, waaronder de Samsung Galaxy S7 (Edge).

Alleen T-Mobile in de VS en NTT DoCoMo (Japan) hebben EVS geïmplementeerd. Vodafone in Duitsland is bezig met testen.

ViLTE

Naar VoLTE is er ook ViLTE, Video over LTE. Bedoeld voor beeldtelefonie. ViLTE kan alleen werken op een netwerk dat VoLTE geïmplementeerd heeft. Op dit moment is dat alleen het geval in Macau (CTM) en Turkije (Turkcell). 2 landen zijn aan het testen (Australië, Telstra en Tsjechië, T-Mobile).


700 MHz

Over een tijdje wordt de 700 MHz frequentie geveild (band 28). Op dit moment wordt deze frequentie nog gebruikt door Digitenne. Vanaf 2020 moet de 700 MHz band vrijkomen in de hele Europese Unie.
Het is nog onduidelijk of de providers ook daadwerkelijk interesse hebben in deze band.
In andere landen is dit een opkomende band, vooral door de lagere frequentie is deze geschikt voor een grotere dekking. Door de datahonger van de klanten is extra bandbreedte nooit overbodig.

Op dit moment hebben 25 providers in 14 landen 4G700 actief.

Volgens de gegevens komt er 2x 30 MHz vrij in Europa.

NB-IoT

NB-IoT is een standaard opgenomen in release 13 (zie LTE-A Pro) en is specifiek ontworpen voor Internet of Things, dus voor lage bandbreedte toestellen zoals slimme meters, lantaarnpalen, parkeermeters, etc.

Deze implementatie wordt voornamelijk gebruikt in de lagere spectrum door het grotere bereik van deze frequentie. T-Mobile heeft aangegeven dat ze NB-IoT gaat toepassen op de 900 MHz. Ondanks dat het gebruik maakt van dezelfde frequentie als 4G, is het een losstaand implementatie die niet interfereert met de “normale” 4G frequenties. Het wordt ook op een ander manier afgehandeld (op mast/lokaal niveau dan het andere 4G verkeer). NB-IoT maakt gebruik van een 180 kHz blok in het 4G spectrum. Door dit lage bandbreedte gebruik is de invloed niet merkbaar op het normale 4G verkeer.

Conclusie

Ondanks dat de uitrol al afgerond is in NL (elke provider claimt landelijke dekking), gaat de ontwikkeling op 4G gebied gewoon door zoals te zien is in bovenstaande implementaties. Uiteraard blijven we al deze ontwikkelingen op de voet volgen.

Bron: Diverse whitepapers van GSAcom.com

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...