Inloggen

speedtest

Het 4G Netwerk van KPN is al een tijdje in de lucht. Tijd voor wat praktijktesten. Hieronder staan enkele Speedtest resultaten.

De testen zijn uitgevoerd met de Amsterdam server van Ookla die snelheden > 200 Mbit/s ondersteund.

De testen zijn gedaan met een Samsung Galaxy S4 met een Hi-abonnement met een 4G bundel met een snelheid van 25 Mbit/s download en 10 Mbit/s upload.

1e test

De eerste test is gemaakt met een mast waarin 4G net enkele uren daarvoor geactiveerd is. Deze test zou dus resultaten moeten geven die in de buurt van de theoretische snelheid ligt. Het ontvangst op het toestel lag op 3/5 streepjes.

Speedtest 1

De test wijst uit dat de snelheid inderdaad rond het theoretische maximum ligt van het abonnement, sterker nog, het ligt erboven!

Voor de vergelijk is er ook gemeten met het toestel op 3G (UMTS) op dezelfde mast.

Speedtest UMTS

Nette waarden, KPN ondersteunt in de 3G maximaal 14,4 Mbit/s download en 2 Mbit/s upload.

2e test

Een meer realistischer test is de tweede test, deze is gedaan op Utrecht CS, rond 10:10. Het was, zoals gewoonlijk, erg druk.

Speedtest 2

De snelheden vallen niet tegen, de upload zit nog boven het abonnement limiet. De download is wel lager, maar die fluctueert ook behoorlijk (tussen de 8 en 30 Mbit/s), meer dan de upload. Misschien kan met optimalisaties dit nog verbetert worden.

Slecht ontvangst

Ook is er getest met een minimaal bereik. Het bereik is in de volgende meting 1/5 van het aantal streepjes, de RSRP is -119. Over het algemeen is de verbinding nog stabiel t/m -120. Deze meting zit dus op het randje.

Speedtest 3

De verbinding blijft goed stabiel, de upload is het grootste probleem bij slechte verbindingen, aangezien de data door de telefoon verzonden moet worden worden.

De ervaring

De snelheden zijn tot nu toe goed en naar/boven verwachting. Bij gebruik in de auto, bij verminderde dekking en op drukke punten presteert het netwerk goed. Daarbij is de dekking tot nu toe redelijk. Het is te merken dat het nog niet volledig uitgerolt is, er zijn nog gaten in het gebied waar het nu beschikbaar is. Dat zal vast op korte termijn opgelost worden omdat de dekking nog verbetert op de plekken waar de dekking nog maar kort geleden uitgerold is.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...