Inloggen

KPN is al begonnen met het installeren van Huawei-antennes voor de vernieuwing van het mobiele netwerk. De nieuwe antennes zijn ook geschikt 5G. Opmerkelijk, want het kabinet moet nog een besluit nemen over de precieze veiligheidseisen waaraan het nieuwe, veel snellere, netwerk moet voldoen.

Dat bevestigt KPN na berichtgeving van De Volkskrant. 

Het gebruik van de apparatuur van het Chinese Huawei is omstreden, omdat het bedrijf ervan wordt beticht dat het nauw samenwerkt met de Chinese overheid en mogelijk zelfs meewerkt aan spionage. Eerder dit jaar riepen de Amerikanen bondgenoten zelfs op om voor de aanleg van 5G-netwerken vooral niet in zee te gaan met Huawei.

Niet in de kern van het netwerk
In het voorjaar maakte KPN al bekend dat het van plan was om toch apparatuur van Huawei te gaan gebruiken, maar niet voor de kern van het netwerk. Alleen de antennes worden door Huawei geleverd, voor het meest gevoelige deel van het netwerk wordt een westerse leverancier gezocht. Inmiddels is het telecombedrijf dus ook daadwerkelijk gestart met het plaatsen van Huawei-apparatuur.
Maar het is nog niet helemaal zeker of KPN daarmee wel aan de nieuwe regels voldoet. Het kabinet heeft deze zomer wel al de contouren van het nieuwe beleid geschetst, maar de precieze eisen waaraan het 5G-netwerk moet voldoen worden pas later dit jaar verwacht. De mogelijkheid bestaat dat die eisen zo geformuleerd zijn dat Huawei niet in aanmerking komt en dat de al geplaatste antennes dus weer vervangen zullen moeten worden.

Meer info op rtlnieuws

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...