Inloggen

Onderzoek BesteProduct.nl: landelijke uitrol van het 4G-netwerk door alle providers voltooid.

Nederlanders hebben overal in het land toegang tot snel 4G mobiel internet nu alle providers KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 hun 4G-netwerk landelijk hebben uitgerold. Je vindt in Nederland namelijk amper nog een plek waar geen provider een 4G-netwerk heeft.

Dat blijkt uit een onderzoek van consumentenwebsite BesteProduct.nl in samenwerking met de redactie van 4Gdekking.nl. De website 4Gdekking.nl vergelijkt sinds 2013 de 4G-dekking van de Nederlandse providers. Van de vier providers heeft Tele2 nu als laatste landelijke dekking gerealiseerd. Het Tele2-netwerk bereikt 73,1% van de Nederlanders. Daarmee heeft Tele2 de minste dekking van alle providers. KPN, dat als eerste haar netwerk uitrolde, heeft de beste dekking met 98% van de Nederlandse bevolking. De dekking van T-Mobile is 94,8% en van Vodafone 90%.

Veluwe
“Als je, zoals wij, de dekkingskaarten minutieus bestudeert, zie je dat er in bewoond gebied amper nog witte vlekken te vinden zijn. KPN dekt al bijna heel Nederland, maar is dat niet het geval, dan is er altijd wel een andere provider die daar een 4G-netwerk aanbiedt”, zegt Niels Willems, directeur van BesteProduct.nl. “In natuurgebieden, zoals de Veluwe, is de minste 4G-dekking. Dat is vooral lastig voor de duizenden mensen die er jaarlijks vakantie vieren. Vermoedelijk wordt dat in de toekomst ook niet veel beter. Providers willen daar wel 4G-dekking realiseren, maar krijgen vaak geen toestemming masten te plaatsen in die natuurgebieden.”

Uitrol 4G
KPN was begin 2013 de eerste provider die het 4G-netwerk in Amsterdam openstelde voor haar klanten . Een jaar later realiseerde KPN al landelijke dekking. Vodafone was een half jaar later de tweede provider met een landelijk dekkend netwerk. T-Mobile en Tele2 bleven lange tijd achter met de uitrol. T-Mobile volgde in oktober 2014. Tele2 heeft nu dus ook landelijke dekking. Willems: “De providers hebben echt een enorme prestatie geleverd de afgelopen jaren. Uit het antenneregister blijkt dat ze in die paar jaar tijd zo’n 20.000 antennes hebben geplaatst. Consumenten die 4G hebben, weten niet beter dan dat ze altijd en overal snel internet hebben op hun smartphone. We zien dat het mobiele internet in Nederland alleen maar sneller wordt. De providers verbeteren nog wekelijks hun dekking en introduceren nieuwere en snellere technieken zoals 4G+.”

Onderzoek
Het volledige onderzoek met een gifographic op basis van de historische kaarten van 4Gdekking.nl vind je op BesteProduct.nl: http://www.besteproduct.nl/nieuws/bericht/6161/Nederlanders_hebben_overal_toegang_tot_snel_4G_intern et.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...