Inloggen

KPN

KPN zet dit weekend een small cell antenne in tijdens Appelpop, een evenement met 160 duizend bezoekers. 

Small cell technologie is een nieuwe radiotechnologie, speciaal ontwikkeld voor het creëren van extra data capaciteit op hele drukke locaties binnen het mobiele netwerk. Eind juni  konden circa 225.000 bezoekers  tijdens Parkpop in Den Haag al gebruik maken van de small cell techniek, waardoor klanten van KPN ondanks de drukte goed mobiel konden bellen en internetten.

Door de innovatieve small cells in de antenne kan het verkeer van een grote groep bezoekers voor het eerst scherp verdeeld worden over een aantal kleinere sectoren, waarmee de capaciteit verdubbeld wordt. Hierdoor is KPN in staat om ook in dit soort bijzonder drukke situaties netwerkkwaliteiten te behalen die vergelijkbaar zijn met reguliere omstandigheden. Naast de dienstverlening voor eigen klanten is voldoende capaciteit op het mobiele netwerk tijdens evenementen essentieel voor de bereikbaarheid van de hulpdiensten.  

 

Heterogene netwerken

Het testen van de nieuwe small cell antenne is uitgevoerd binnen het strategische programma Heterogene Netwerken (‘HetNet’) van KPN.  Met Heterogene Netwerken ('HetNet') zullen alle bestaande en nieuwe mobiele technologieën, zoals 2G, 3G, 4G, WiFi en small cells naadloos met elkaar kunnen samenwerken, waardoor een consistent, kwalitatief hoogwaardig en seamless mobiele breedband ervaring wordt gerealiseerd. Binnen het ‘HetNet’ programma zal KPN de komende tijd meer nieuwe technologieën op verschillende plekken in Nederland testen.

Groeiende vraag naar mobiele data

De vraag naar mobiele communicatie en met name mobiele data blijft stijgen, vanwege de sterke toename van smartphones en de vele honderdduizenden apps die beschikbaar zijn. Ook de beschikbaarheid van snellere netwerken zoals 4G zorgt ervoor dat mensen weer meer data gaan gebruiken. De vraag naar mobiele capaciteit is met name bij evenementen zeer hoog als gevolg van de grote concentratie van mensen binnen een heel klein gebied. Om aan de groeiende vraag te kunnen blijven beantwoorden, zoekt KPN voortdurend naar de nieuwe innovatieve oplossingen.

Artikel Tweakers.net

Small Cell

In navolging van Vodafone begint KPN met het vergroten van de capaciteit van het netwerk door middel van 'minizendmasten'. Deze 'small cells' bedienen een kleiner gebied per mast, waardoor meer mensen op een locatie een hogere datasnelheid kunnen halen.

KPN wil de minizendmasten mogelijk op grote schaal gaan inzetten, schrijft de provider. KPN claimt een verdubbeling van de capaciteit op een bepaalde locatie te krijgen door de minizendmasten, die vierkant van vorm zijn en op allerlei plekken in het straatbeeld gezet kunnen worden. De mobiele provider lijkt ze te testen tijdens festivals: eerder gebeurde dat bij Parkpop in Den Haag en afgelopen dagen bij Appelpop in Tiel.

De minizendmasten komen vooral van pas op plekken waar grote zendmasten niet genoeg capaciteit kunnen bieden, zoals plekken waar het eenmalig of structureel heel druk is. De minizendmasten hebben veel overeenkomsten met de 'privé-zendmasten', ook femtocellen genaamd, die klanten van Vodafone tegen betaling thuis kunnen gebruiken om het bereik te vergroten. KPN is niet de eerste die experimenteert met de minizendmasten: ook Vodafone doet dat. T-Mobile gebruikt mini-zendmasten alleen voor grote zakelijke klanten.

Providers zoeken steeds naar middelen om mobiel internet niet te laten uitvallen op drukke momenten en plekken. Onder meer T-Mobile en KPN proberen dat ook via wifi, waardoor dataverkeer niet via het mobiele netwerk loopt.

Bron: www.kpn.com / www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...