Inloggen

KPN 150

KPN heeft in het afgelopen kwartaal het aantal 4G-abonnees sterk zien stijgen. Waar aan het eind van het tweede kwartaal nog 21.000 4G-toegang op hun mobiele telefoon hadden, waren dat er aan het eind van het afgelopen kwartaal 198.000.

KPN

Het gaat om 100.000 consumenten die 4G-toegang hebben geactiveerd en om 98.000 zakelijke klanten met 4G-toegang, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van KPN. Een kwartaal eerder hadden nog 21.000 consumenten 4G-toegang, tegen 20.000 zakelijke klanten. Momenteel beschikt 60 procent van de Nederlandse bevolking over 4G-dekking; aan het eind van het eerste kwartaal van 2014 moet het 4G-netwerk van KPN heel Nederland beslaan.

Uit deze cijfers blijkt dat klanten sneller op 4G overgaan dan ze destijds op 3g overgingen. In de eerste drie jaar na het live zetten van de eerste 3g-netwerken hadden providers moeite om abonnementen te verkopen. Dat kwam mede doordat klanten toen nog geen behoefte hadden aan mobiel internet, terwijl dat met de overstap van 3g naar 4G wel zo is. Bovendien kwamen er mondjesmaat toestellen met 3g-ondersteuning op de markt, terwijl nu alle high-end smartphones 4G ondersteunen.

Vodafone

Vodafone is aan het einde van de zomer begonnen met het aanbieden van 4G, maar hoeveel abonnees daar 4G hebben, is onduidelijk. Vermoedelijk zal dat om meer gaan, omdat iedereen die vanaf dit voorjaar een Red- of Red Super-abonnement afnam toegang kreeg tot 4G. Vodafone heeft niet gezegd om hoeveel klanten dat gaat, maar de kans bestaat dat het gaat om maximaal honderdduizenden klanten.

T-Mobile

T-Mobile biedt 4G vanaf 18 november en dan kan elke T-Mobile-klant met een geschikt toestel op 4G. Hoeveel dat er zijn, is ook onduidelijk, maar ook bij de van oorsprong Duitse provider kan dat aantal in de honderdduizenden lopen.

Uit de cijfers van KPN blijkt verder dat de telco het aantal particuliere breedbandklanten met 7,1 procent zag toenemen tot 2,7 miljoen. Het aantal verkochte triple play-pakketten nam nog sterker toe, met 43 procent, tot 1,2 miljoen. Dat is wel minder dan een kwartaal eerder. In totaal is nu 40 procent van de internetklanten van KPN een triple play-klant, wat betekent dat ze ook telefonie en ip-tv afnemen. Het aantal ip-tv-klanten nam toe met 55 procent tot 1,9 miljoen. Het aantal fiber to the home-aansluitingen nam toe met 32.000 tot 461.000.

Steeds meer klanten verruilen traditionele, analoge telefonie voor ip-telefonie: waar het aantal analoge lijnen met 22 procent afnam tot 925.000, nam het aantal digitale lijnen met 20 procent toe tot 1,8 miljoen. Twee jaar geleden was het aantal analoge en digitale lijnen nog ongeveer gelijk. De mobiele tak van KPN zag het aantal klanten met een vast abonnement met 8.000 afnemen tot 3,5 miljoen. Het aantal prepaid-klanten nam in het afgelopen kwartaal toe met 13 procent, naar 3,8 miljoen.

De winst van KPN bedroeg 87 miljoen euro, op een omzet van 2,8 miljard euro. Zowel de omzet als de winst zijn gedaald: de omzet daalde met 7,6 procent, terwijl de winst halveerde. Wel daalde de schuld van het bedrijf. Waar KPN in het eerste kwartaal van dit jaar nog een schuld van 12,5 miljard euro had, was dat in het afgelopen kwartaal 9,6 miljard euro.

Bron: www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...