Inloggen

Door meer breedbandruimte te creëren en een stapeling van de 800 en de 1800 MHz frequenties is nu 4G+ (LTE-CA, Carrier Aggeration) beschikbaar voor klanten in de grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven en Tilburg).

Jacob Groote, Directeur Mobiel, geeft aan dat dit een mijlpaal is waar we trots op kunnen zijn. 'Er wordt steeds meer data verstuurd via 4G en daarom bieden we 4G niet alleen over 800 MHz aan, wat we nu al doen, maar ook over 1800 MHz aan. Op meer dan 500 plekken maken we zelfs 20 MHz bandbreedte vrij op de 1800 MHz band. Hiermee verdrievoudigen we de capaciteit. Daarmee introduceren we dus 4G+, een techniek die beide bandbreedtes stapelt waardoor de capaciteit vergroot en snelheid verhoogd wordt.' Dit zullen we de rest van het jaar verder uitbreiden.

'In Den Haag zag ik laatst voor het eerst 4G+ op mijn telefoonscherm staan', zegt Jacob Groote, Directeur Mobiel. 'Dat geeft een speciaal gevoel. Een gevoel van op kop blijven lopen, blijven nadenken hoe we onze klanten het beste netwerk kunnen bieden.'

De snelweg breder maken

KPN heeft inmiddels twee miljoen klanten die gebruik maken van het 4G netwerk. In de grote steden, waar veel mensen op 4G zitten, is 'de snelweg breder' gemaakt, zodat iedereen daar sneller kan internetten. En dus 4G+ toegang hebben.

Gemiddelde snelheid en stabiliteit is belangrijkste

De gemiddelde downloadsnelheid met 4G+ is 35 Mbit/s down en de gemiddelde uploadsnelheid 15 Mbit/s. De maximale downloadsnelheid met 4G+ is 225 Mbit/s. 'Maar dat is zuiver theorie', zegt Jacob. Het is afhankelijk van veel factoren of je dat ook echt haalt. Of er bijvoorbeeld hoge gebouwen in de buurt zijn, hoe druk het is. 'Daarom vinden wij de gemiddelde snelheid en de stabiliteit veel belangrijker.'

Wat wel belangrijk is, is dat je toestel geschikt moet zijn voor de 4G+ technologie. Toestellen zoals de iPhone 6 en de Samsung Galaxy S5 hebben bijvoorbeeld wel ondersteuning voor 800 en 1800 MHz, maar geen 4G+ technologie aan boord. 'Er zijn inmiddels wel diverse andere toestellen met 4G+ technologie, zoals de Samsung S6 die ik zelf heb', zegt Jacob. De komende maanden zullen er meer nieuwe toestellen op de markt verschijnen die 4G+ bieden.

Bron: www.kpn.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...