Inloggen

kpn 4g-logo 400x300.jpg

KPN gaat volgend jaar testen doen met LTE-advanced, een snellere versie van 4G. Maar ondanks dat de internetsnelheid omhoog zal gaan, zal de provider vasthouden aan de datalimieten op mobiele abonnementen, zo zegt de provider tegen Tweakers.

LTE-advanced maakt hogere datasnelheden mogelijk met de huidige LTE-apparatuur in zendmasten, waardoor de nieuwe standaard snel ingevoerd zou kunnen worden, zegt topman Erik Vercouteren van KPN. "We zullen volgend jaar beginnen met ervaring opdoen met LTE-advanced." LTE-advanced maakt snelheden mogelijk tot 150 Mbit/s; 4G-abonnementen in Nederland, onder meer bij KPN, gaan nu tot 50 Mbit/s.

Vodafone zal KPN vermoedelijk te snel af zijn, omdat de telco volgend jaar al begint met het daadwerkelijk gebruiken van LTE-advanced. KPN zit dan nog in de proeffase, terwijl T-Mobile via het moederbedrijf nauw betrokken is bij experimenten. De eerste LTE-advanced-netwerken zijn inmiddels live en de eerste smartphones die het ondersteunen zijn ook op de markt verschenen: Samsung maakte een variant van de Galaxy S4 met LTE-advanced-ondersteuning, die inmiddels is uitgebracht in Zuid-Korea.

Ondanks het steeds snellere 4G-netwerken komen de aanbiedingen van 'onbeperkt data' met een fair use policy zoals die tot een paar jaar geleden golden, voorlopig niet terug, zo zegt topman Jaap Postma in een interview met Tweakers. "We bieden bij Hi bijvoorbeeld al wel hogere datalimieten. Als we bovendien merken dat veel klanten niet genoeg hebben aan databundels, zullen we die verhogen." Op dit moment gaat 20 procent van de klanten met een 4G-abonnement door de bundel heen. Zij worden teruggezet op een snelheid van 64Kbit/s, genoeg voor hooguit mailen en whatsappen. De gemiddelde 4G-gebruiker verstookt 1,4 GB per maand. Diezelfde klanten hadden op 3G nog een dataverbruik van circa 250 MB per maand.

Dochterbedrijven van KPN die als virtuele provider opereren krijgen voorlopig nog geen 4G, zo zegt KPN. Onder meer Telfort en Simyo bieden momenteel alleen abonnementen met 3Gg aan. "We kijken naar de markt en naar de concurrentie. Op termijn krijgen Telfort- en Simyo-klanten ook 4G, maar nu in elk geval nog niet."

Bron: www.tweakers.net

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...