Inloggen

kpn logo

5G is meer dan alleen de doorontwikkeling van mobiele netwerken teneinde hogere snelheden te bereiken. Dat stelde Erik Hoving, CTO bij KPN, tijdens de LTE World Summit die van 23 tot en met 25 juni plaatsvindt in Amsterdam. Volgens de topman gaat het bij 5G vooral om het brede aantal toepassingen dat mobiel beschikbaar komt met de technologie.

Zo verwees Hoving bijvoorbeeld naar zelfrijdende auto's die pas de weg op kunnen wanneer het probleem van latency verholpen is. "Als dit probleem niet is opgelost dan kunnen we niet verder," zo waarschuwde hij.

Ook blikte hij terug op de afgelopen jaren waarin een 'spaghetti' aan core-netwerken is ontstaan omdat destijds niet goed is gekeken naar toekomstige ontwikkelingen. Doordat veel mobiele providers beursgenoteerd zijn, werd er volgens hem te veel gekeken naar de korte termijn. Een precieze definitie van 5G kon Hoving niet geven.

KPN begon in mei met het aanbieden van 4G+, een onderdeel van LTE-A, in zeven Nederlandse steden. In september vorig jaar startte het bedrijf voor het eerst met het activeren van 4G+. Dat gebeurde destijds in Den Haag. Met LTE-A kunnen in theorie met de huidige smartphones snelheden worden behaald van 225 Mbit/s (down).

Lees verder op telecompaper.

Bron: www.telecompaper.com

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...