Inloggen

vuurwerk

KPN zet zich schrap voor de jaarwisseling. Tijdens dat jaarlijkse piekmoment van de netwerkbelasting wordt extra netwerkcapaciteit ingeschakeld en het bedrijf voert de bezetting op voor het monitoren het netwerk. De overgang naar 2014 is de vuurdoop van het 4G-netwerk.

De telecom- en internetaanbieder KPN meldt dat de voorbereidingen in volle gang zijn. Er is een speciaal team aangewezen dat de dienstverlening tijdens de jaarwisseling in goede banen moet leiden. 'Op het Netwerk Operations Centre is de capaciteit verdubbeld van tien naar twintig man en in het hele land staan medewerkers stand-by', vertelt een woordvoerder.

Oud en nieuw is het drukste moment van het jaar op het mobiele netwerk van KPN. Veel mensen gaan tegelijkertijd bellen, sms'en en mobiel internetten. Op plaatsen waar in de nieuwjaarsnacht veel mensen samenkomen wordt de netwerkcapaciteit uitgebreid door optimalisatie van de netwerkconfiguratie. KPN voegt toe: 'We schalen de netwerkcapaciteit op door het netwerk verder open te zetten. Dat brengt ook beveiligingsrisico's met zich mee. We zetten extra medewerkers in om het netwerk doorlopend te monitoren.'

4G

KPN heeft in 2013 fors geïnvesteerd in een 4G-netwerk. De apparatuurkasten, antennes en schakelstations (Base Station Controllers) van de 2G en 3G-netwerken zijn vervangen door nieuwe apparatuur. Volgens de aanbieder is het aantal 4G-klanten de laatste maanden van het jaar gestegen naar ruim 300.000. KPN stelt dat het een dekking heeft van ongeveer tachtig procent van de Nederlandse klanten.

Slag om de arm

Het bedrijf verwacht tijdens de nieuwjaarsnacht een vergelijkbare stijging van het mobiele dataverkeer ten opzichte van een jaar eerder, maar staaft dat niet met cijfers. Volgens het telecombedrijf is mobiele datagebruik in 2013 met ongeveer 50 procent gestegen en heeft dat onder meer te maken met de opkomst van 4G.

Het bedrijf houdt een slag om de arm over de dienstverlening: 'Ondanks de investeringen en alle extra voorzorgsmaatregelen kan het nog steeds zo zijn dat op piekmomenten tijdens de jaarwisseling en op plaatsen waar veel mensen samenkomen, een mobiele internetverbinding wat langzamer wordt, sms'jes later aankomen of dat het langer duurt totdat een telefoonverbinding tot stand wordt gebracht.'

Bron: www.computable.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...