Inloggen

LTE Broadcast Ericsson

Tweakers.net kwam erachter dat KPN gaat testen met tv kijken over 4G. Verbruik van het tv-kijken gaat in de pilot niet van de databundel af. Vermoedelijk gaat het om een test met de technologie LTE-broadcast, waarmee providers de tv kanalen kunnen uitzenden over 4G.

Het gaat om een pilot met tien zenders, zo twittert RTL-verslaggever Merijn Doggen op basis van een webcast van KPN's Market Capital Day, waar directeur consumentenmarkt Jaap Postma sprak over de pilot. In de presentatie spreekt Postma expliciet over de mogelijkheid om tv te kunnen kijken buitenshuis, zonder dat het van de databundel af gaat. Vermoedelijk zal het gaan om een betaaldienst. Verdere details heeft de provider nog niet bekendgemaakt en de provider heeft nog niet gereageerd op verzoeken van Tweakers.net om een toelichting.

KPN is niet de eerste die tv-diensten in Nederland wil aanbieden zonder dat de data van de bundel afgaat: Vodafone doet dat al via Sizz, dat programma's van RTL aanbiedt, terwijl verkeer via streams van Spotify bij KPN's eigen Hi ook niet van de bundel afgaan.

Verdere details over de pilot ontbreken, maar KPN zei al eerder dat het dit jaar zou gaan beginnen met een nieuwe tv-dienst en daarvoor maakte de provider al duidelijk dat het LTE-broadcast overwoog. LTE-broadcast is een protocol dat loopt op huidige 4G-netwerken en maakt het mogelijk om een signaal uit te zenden naar alle ontvangers.

De provider heeft enkele jaren de dienst MobielTV gehad, dat op enkele telefoons van Nokia en Samsung werd ondersteund, maar nadat er geen nieuwe modellen met de benodigde DVB-H uitkwamen, zakte het aantal gebruikers van 40.000 naar 20.000. MobielTV ging live in 2008, maar stopte weer in 2011.

Bron: www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...