Inloggen

kpn logo

Door de uitrol van UMTS 900 wordt de dekking in gebouwen sterk verbeterd. Zo kan er binnenshuis, maar ook daarbuiten, beter gebruik maken van het 3G-netwerk van KPN.

De toepassing van de lagere frequentie vergroot het bereik van het 3G-netwerk. Deze radiogolven, uitgezonden op 900 MHz, hebben veel minder last van demping door bijvoorbeeld muren of dubbelglas. Ze dringen veel makkelijker binnen in gebouwen dan de radiogolven uitgezonden op 2100 MHz (De huidige frequentie van UMTS/3G). Hierdoor wordt de indoor dekking enorm vergroot. De uitrol van UMTS 900 is gestart in het derde kwartaal van 2013 en is aan het eind van dit jaar geheel afgerond.

Op dit moment is UMTS 900 al geactiveerd in het volgende gebied.

KPN 3G900 maart 2014

De voordelen

Door de betere dekking van UMTS 900 (3G) blijft de telefoon op het 3G-netwerk en valt hij niet meer terug naar het GSM netwerk (2G). Hierdoor blijft een hogere datasnelheid snelheid mogelijk. 
Daarnaast ervaart de beller een betere gesprekskwaliteit omdat het 3G-netwerk gebruik maakt van een hoogwaardigere spraak coderingstechniek (HD Voice) dan het GSM-netwerk.

Deze voordelen gelden alleen voor gebruikers met een toestel dat geschikt is voor UMTS 900. Bijna alle moderne toestellen zijn hiervoor geschikt.

Complexe uitrol

De uitrol van UMTS 900 is een complexe operatie. Het betekent dat de hoeveelheid frequenties die beschikbaar zijn voor het GSM-netwerk minder worden. Daarom kan UMTS 900 alleen in een gebied geactiveerd worden als meer dat 80% van de opstelpunten voorbereid is.

Bron: www.kpn.com

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...