Inloggen

kpn logo

KPN gaat zijn vorig jaar aangekondigde proef met vast internet via 4G eerst in Loppersum realiseren. Dat vertelde Consumentenzaken Jaap Postma van KPN zaterdag in VARA Kassa.

Naar schatting hebben ongeveer half miljoen huishoudens en bedrijven in Nederland geen toegang tot snel internet, omdat zij te ver van de wijkcentrale af zitten. De snelheden komen vaak niet boven de 1 Mbit/s uit via ADSL. Een oplossing is om de wijkcentrale te verplaatsen en een deel van de verbindingen te verglazen, maar voor KPN zijn die investeringen vaak te hoog.

KPN wil nu kijken of een combinatie van 4G en ADSL tot de mogelijkheid behoort. Daarbij zou een mast een gebied van snel internet kunnen voorzien, maar wel via de bestaande koperdraadverbindingen. Vooralsnog wil KPN de klanten niet helpen met 4G MiFi routers. Bij de Duitse frequentieveiling was het een harde voorwaarde dat providers eerst in plattelandsgebieden 4G zouden uitrollen, om breedbandgebruik in die gebieden te stimuleren. Postma waarschuwde ook dat de technische haalbaarheid van de proef nog ter discussie staat.

CDA Tweede-Kamerlid Agnes Mulder ijvert al lange tijd voor een verbetering van de internetsnelheid voor mensen in het buitengebied. De overheid moet meedenken met bewonersinitiatieven en hun ideeën faciliteren. Hiertoe is overigens een motie in de Tweede Kamer aangenomen.

Bron: www.emerce.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...