Inloggen

lte a

KPN biedt op het moment 4G+ (LTE Advanced via Carrier Aggregation) aan via een kwart van zijn antennesites. Dat stelt KPN-woordvoerder Stijn Wesselink in reactie op vragen van Telecompaper na publicatie van twee rapporten gisteren en vandaag over snelheid en dekking van de vier Nederlandse 4G-netwerken. Vodafone liet eerder vandaag weten dat het de opvolger van 4G, met snelheden tot 225 Mbit/s download, inmiddels in 130 gemeenten aanbiedt.

Bij het aanbieden van 4G+ wordt er gebruik gemaakt van de bundeling van spectrum. KPN stapelt daarbij 800 en 1800 MHz frequenties om meer capaciteit en hogere snelheden te bereiken. Volgens KPN-woordvoerder Wesselink heeft de operator na de eerste pilots in september 2014 het 4G+ netwerk uitgerold naar onder meer Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Groningen, Eindhoven, Tilburg, ’s-Hertogenbosch en Nijmegen, maar ook in een aantal middelgrote steden en ook op bijvoorbeeld Texel en Terschelling. Voorlopig blijft deze uitrol doorgaan, aldus Wesselink.

Net zoals Vodafone kan KPN geen details geven over het aantal gebruikers van 4G+ bij KPN. Wesselink: "We zien wel een toenemend aantal gebruikers van 4G+, maar om hiervan gebruik te kunnen maken is een zogenaamd categorie 6 toestel nodig. De nieuwste high-end (o.a. Samsung S6, S6 Edge, LG G4) toestellen zijn hiervoor geschikt." KPN meldt wel dat het per eind juni 2015 ruim drie miljoen 4G-gebruikers had, waar nog steeds een stijgende lijn in zit. Vodafone heeft momenteel naar eigen zeggen 1,4 miljoen 4G-klanten. KPN had eind maart nog circa twee miljoen 4G-klanten, Vodafone 1,2 miljoen. T-Mobile had er destijds zo'n één miljoen.

T-Mobile liet maandag 24 augustus weten op een aantal nog nader te bepalen locaties 4G+ met 225 Mbps te testen. De pilot wordt gebruikt ter voorbereiding van een commerciële uitrol van 4G+. Om 4G+ carrier aggregatie aan te kunnen bieden is er volgens T-Mobile minstens 4G nodig op twee frequentiebanden. Als T-Mobile 4G+ met 225 Mbps zou activeren in haar gehele netwerk, dan geldt dit voor al deze 4G 900/1800 masten.

Bron: www.telecompaper.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...