Inloggen

Beeld: Dagblad Noorden

Dinsdag heeft KPN, samen met andere partijen, getekend voor een pilot om met 5G supersnel internet op het platteland te realiseren.

Jacob Groote, verantwoordelijk voor het mobiele netwerk: 'Als KPN introduceerden we als eerste provider in Nederland een landelijk dekkend 4G netwerk. Dat is nog maar twee jaar geleden. Om voorop te blijven lopen en onze klanten altijd het beste netwerk te bieden, zijn we nauw betrokken bij de ontwikkeling van het volgende generatie netwerk. 5G biedt eindeloze toepassingen en mogelijkheden, juist ook voor zakelijke toepassingen in een landelijk omgeving.'

Loppersum

Op initiatief van de Economic Board Groningen kwamen KPN, Ericsson, Huawei en TNO bij elkaar. De Economic Board Groningen wil vooral innovatieve bedrijven naar het gebied rond Loppersum halen. Dit gebied is erg getroffen door diverse kleine en grote aardbevingen. Dus een impuls als dit is daar zeer welkom.

5G is honderden malen sneller dan 4G. Maar daarnaast is ook de bandbreedte een stuk groter waardoor de capaciteit omhoog kan en er dus veel meer apparaten tegelijk gebruik kunnen maken van het netwerk. Niet een klein beetje meer, maar tot wel duizend keer zoveel.

Zelfrijdende auto

Heeft 4G onze wereld al enigszins veranderd, met 5G zijn de mogelijkheden nog groter. Denk aan de zelfrijdende auto. Maar ook op maatschappelijk gebied, als de zorg, worden de mogelijkheden eindeloos.

'Toch moeten we de verwachtingen temperen', zegt Jacob. 'Dit gaat op z’n vroegst in 2020 spelen.' In Zuid-Korea en Finland wordt ook al proefgedraaid met 5G. Maar het gebeurt daar in stedelijke gebieden. Voor het platteland is een apart proefgebied nodig. 'Dat is het unieke van deze pilot.'

Update: Tweakers.net heeft een achtergrond reportage online gezet over dit project: http://tweakers.net/reviews/4159/testen-met-5g-in-loppersum.html

Bron: www.kpn.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...