Inloggen

Beeld: Hollandse Hoogte

In het Amsterdamse World Trade Center hoeft niemand meer met z’n telefoon naar het raam te lopen voor mobiel bereik. KPN rolt in het pand een 4G-netwerk uit.

Als een van de eerste gebouwen in Nederland heeft het World Trade Center aan de Amsterdamse Zuidas binnenkort 4G-dekking ín het kantoorpand. Dankzij een team van KPN’ers is er straks een toekomstproof mobiel netwerk in alle negen torens van het WTC.

Lange adem

De gebouweigenaar van het WTC heeft in mei van dit jaar getekend voor Indoor Solution van KPN. Dankzij een team van vasthoudende mensen won KPN na drie jaar met veel overleg de aanbesteding. ‘We hadden een lange adem nodig’, vertelt accountmanager Karim Sturkenboom. ‘Maar niets is onmogelijk, blijkt maar weer. De aanhouder wint!’ En consultant Erick Raghosing voegt daaraan toe: ‘Ons relatiebeheer was hierbij zeker een sterk punt.’

Hoog datagebruik

Maar ook op technisch vlak geen gebrek aan uitdagingen. ‘Het WTC is eigenlijk net een kleine stad’, legt Erick uit. Op een kantooroppervlakte van meer dan 115.000 vierkante meter (ongeveer 23 voetbalvelden) zitten meer dan driehonderd bedrijven. Dagelijks heeft het WTC duizenden bezoekers. ‘De zakelijke omgeving zorgt voor een ongekend hoog datagebruik. Daar komt bij dat andere hoge torens in de omgeving een goede indoor dekking bemoeilijken door afscherming van het signaal.’

Alle plafonds open

KPN levert zowel de infrastructuur als de connectiviteit van het nieuwe indoor 4G-netwerk. Vanaf mei is er volop gewerkt aan het radiobasisstation en installeren we het antennenetwerk. Eind oktober zijn we klaar Het is een totaaloplossing, waar overigens óók Vodafone- en T-Mobile bellers gebruik van kunnen maken. Alle plafonds gaan open om nieuwe kabels en indoor antennes te plaatsen. Erick: ‘We krijgen complimenten voor de vlotte en geruisloze operatie. Maar mijn contactpersoon van het WTC zei wel dat hij zijn loopje naar het raam mist nu hij overal in het pand bereik heeft…’

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...