Inloggen

LTE Broadcast Ericsson

KPN start eind 2013/begin 2014 met het testen van LTE Broadcast technologie. De test wordt met onder meer Ericsson uitgevoerd. Dat bleek gisteren tijdens het Mediapark Jaarcongres in Hilversum.

Woordvoering van KPN bevestigt deze intentie. De technologie maakt het mogelijk om over het LTE-netwerk videocontent te 'broadcasten', waardoor het aantal gebruikers per cell in beginsel onbeperkt is. Het gebruiken van deze nieuwe technologie was voor KPN een reden om de aanleg van LTE te versnellen. Het 4G netwerk moet landelijk beschikbaar zijn tegen het einde van Q1 2014. Andere operators die tests met Ericsson voorbereiden zijn Telstra (Australië) en Verizon Wireless (VS).

Op dit moment is deze techniek nog niet geïmplementeerd in de huidige smartphones/tablets.

De experimentele technologie moet het mogelijk maken om livestreams van tv-stations naar apparaten te sturen zonder dat er capaciteitsproblemen optreden. Dat komt doordat er gebruik wordt gemaakt van broadcast: alle nodes op een netwerk krijgen de stream binnen, vergelijkbaar met tv via de kabel. Dat in tegenstelling tot unicast en multicast, dat normaliter wordt gebruikt voor internet. Daarbij kunnen capaciteitsproblemen optreden als er veel gebruikers op een netwerk zitten; vooral bij mobiele netwerken is dat een probleem. Nadeel van broadcast is dat alle gebruikers dezelfde stream binnenkrijgen, en er dus geen ondersteuning is voor on demand-video.

Op dit moment zijn er nog geen chipsets in productie die lte-broadcast ondersteunen. Chipsetfabrikant Broadcom zegt van plan te zijn de technologie begin volgend jaar in telefoons te integreren, meldt Technology Review. Verder moet ook de software van de carriers worden aangepast om LTE broadcast mogelijk te maken. Verizon zei eerder de Super Bowl, een groot sportevenement in de VS, volgend jaar via lte-broadcast te willen uitzenden. De techniek doet denken aan dvb-h. KPN stopte daarmee in 2011.

Meer informatie over LTE Broadcast (Engels): LTE Broadcast Ericsson (Technische info)

Bron:  www.ericsson.com / www.telecompaper.com / www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...