Inloggen

TweakersNet

Tweakers.net heeft een test gedaan met diverse telefoons wat het accuverbruik en hoe snel 4G daadwerkelijk is. De resultaten zijn erg positief. De accutesten laten zien dat 4G in standby en in gebruik zuiniger is dan 3G. Ook is de snelheid op dit moment erg goed. Dit komt ook doordat er nog weinig klanten daadwerkelijk gebruik maken van 4G. Maar 4G laat wel de potentie zien.

Tevens is er getest met diverse telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S4, HTC One, Sony Experia Z, BlackBerry Z10 en de Nokia Lumia 920. De Lumia 920 heeft enkele afwijkende waarden ten op zichte van de andere toestellen. De gemiddelde upload ligt lager en de latency is hoger. Een verklaring kan er niet gegeven worden, Nokia maakt gebruik van dezelfde baseband chip (chip die de draadloze verbindingen regelt) van Qualcomm als die van de Galaxy S4.

Conclusie Tweakers.net

Het is uiteraard niet duidelijk hoe 4g bij andere providers dan KPN zal werken. Die providers kunnen 4g laten functioneren op andere frequenties, hebben wellicht andere netwerkinstellingen en bieden meer of minder dekking op sommige plekken, waardoor de gebruikservaring flink kan afwijken ten opzichte van de hier beschreven bevindingen. Daar komt bij dat 4g bij KPN nu nog goeddeels een lege snelweg is. Hoe de ervaring zal zijn als het drukker wordt, valt nog te bezien. Dat kan alleen uitgeprobeerd worden als veel van de miljoenen klanten van de provider overstappen op de nieuwe netwerktechnologie. Gezien de prijzen van de telefoons met 4g, 300 euro en hoger, kan het nog lang duren voordat 4g de massa bereikt.

Al met al is de ervaring met 4g ons uitstekend bevallen. De snelheid ligt gemiddeld op die van veel 'vaste' internetverbindingen en de uploadsnelheid is zelfs hoger, terwijl de ping stabiel is rond 35 à 40ms, behalve op de Lumia 920. De accuduur is bovendien op 4g beter dan op 3g, een behoorlijke meevaller. Gezien de horrorverhalen uit de begintijd van 4g in het buitenland, met slechte accuduur, had dat minder goed kunnen uitpakken. De zuinigere 4g-processors in telefoons en nieuwere netwerkhardware hebben dat effect waarschijnlijk tenietgedaan.

Toch is er ook nu al een pijnpuntje aan te wijzen. De downloadsnelheid fluctueert behoorlijk, zelfs op dezelfde locatie op bijna hetzelfde moment. Desondanks biedt 4g - zeker op dit moment, nu weinigen het nog hebben - veel toegevoegde waarde boven 3g. De toekomst is eindelijk hier en die brengt een snellere internetverbinding en een langere accuduur met zich mee, twee dingen die veel mensen graag zien in hun telefoon.

Voor het volledige artikel: Tweakers.net: Hoe snel en zuinig is KPN's 4g-netwerk?

Bron: www.tweakers.net

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...