Inloggen

4G dekking KPNKPN start met een proef voor het verhogen van de maximale snelheden van het 4G-netwerk door in combinatie met de 800 MHz-licenties gebruik te maken van de verworven 1800 MHz-licenties. Hiermee kunnen maximale up- en download snelheden van respectievelijk 50 Mbit/s en 100 Mbit/s worden behaald. Dit is mogelijk door 2x20 MHz vrij te maken.

De Campus van de TU Delft is de eerste locatie waar met deze snelheden zal worden getest. Doelstelling van de proef is om ervaring op te doen met het gebruik van 1800 MHz en het bereiken van zeer hoge snelheden. In 2013 verwacht KPN de 1800 MHz-frequentie op beperkte schaal te zullen inzetten, waarna naar verwachting in 2014 deze op grotere schaal zal worden uitgerold.

KPN vraagt een aantal studenten daarom gedurende drie maanden met behulp van door KPN beschikbaar gestelde tablets de prestaties van het 4G-netwerk te testen en de eerste gebruikersresultaten te delen. Hierbij kan gedacht worden aan de prestaties bij verschillend gebruik, zoals het downloaden van zeer grote bestanden en het streamen van (live) audio en video. Deze ervaringen en resultaten zullen worden gedeeld op het forum van KPN.

Eerder startten SURFnet en KPN al een 4G pilot op de Universiteit van Utrecht (Diergeneeskunde) en de Universiteit van Amsterdam in de 2600 MHz band. Naast Delft zullen op hetzelfde moment ook Scheveningen en Wassenaar worden voorzien van 1800  MHz opstelpunten.

KPN heeft er voor gekozen om eerst 4G over de 800 MHz frequentie uit te rollen om zo snel mogelijk heel Nederland te voorzien van supersnel mobiel internet. In aanvulling hierop zullen de 1800 MHz en 2600 MHz frequenties worden gebruikt voor capaciteit en hogere snelheden in dichtbevolkte gebieden, waar de 1800 MHz band voornamelijk in en rondom centra en stadions/stations wordt gebruikt en de 2600 MHz tijdens evenementen.

Bron: www.kpn.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...