Inloggen

Een Japanse provider heeft tijdens testen met 4G in een proefopstelling een snelheid behaald van 1,2 Gb/s. Het is voor het eerst dat via 4G buiten een laboratorium zulke hoge snelheden worden gemeten. De provider gebruikt daarvoor een bundeling van frequenties.

Om de snelheid te bereiken gebruikte NTT-Docomo 'smart vertical MiMo', een technologie om vier 'verbindingen' tegelijk tussen zendmast en telefoon op te zetten. De testopstelling bestond uit een basisstation en twee rijdende vrachtwagens, waarin de signalen werden ontvangen. De test vond plaats in een frequentieruimte van 100MHz op de 3,9GHz-band, hoger dan in veel gevallen voor 4G wordt gebruikt.

De maximale snelheid die de provider haalde was 1254 Mbit/s, iets meer dan 1,2 Gb/s. Het is voor het eerst dat 4G in een veldtest zulke hoge snelheden bereikt. Dat gebeurde via lte-advanced, een snellere versie dan de 4G-standaard die in Nederland wordt gebruikt. In Nederland hebben gebruikers snelheden tussen 10 Mbit/s en 50 Mbit/s. NTT-Docomo wil de technologie vanaf 2015 op zijn netwerk in Japan toepassen, maar welke snelheden gebruikers dan halen is onduidelijk.

In Nederland zijn providers dit jaar begonnen met 4G. KPN biedt het aan sinds februari, Vodafone volgde in augustus en T-Mobile is vorige week begonnen. Tele2, de vierde licentienemer van frequenties in Nederland, volgt volgend jaar met zijn eigen 4G-netwerk.

Japan

Bron: www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...