Inloggen

Het aantal mobiele aansluitingen op basis van LTE zal in 2017 de één miljard overstijgen. Daarmee zal het aantal LTE-aansluitingen dat jaar goed zijn voor één van elke acht mobiele aansluitingen, stelt de mondiale koepelorganisatie GSMA. Eind 2013 zal het aantal LTE-aansluitingen mondiaal uitkomen op 176 miljoen. Er zullen over vier jaar bijna 500 commerciële LTE-netwerken actief zijn in 128 landen, het dubbele van het aantal LTE-netwerken eind 2013.

Er is duidelijk sprake van een groeiversnelling na de uitrol van het eerste commerciële LTE-netwerk eind 2009, aldus Chief Strategy Officer Hyunmi Yang van de GSMA. Stimulerende factoren zijn de toewijzing van het voor LTE/4G-netwerken benodigde spectrum door steeds meer overheden, de beschikbaarheid van betaalbare LTE-geschikte mobiele toestellen (gemiddeld 450 dollar zonder korting of subsidies) en de lancering van innovatieve tarieven (zo biedt T-Mobile Nederland 3G-klanten een gratis upgrade naar 4G, evenals KPN). Handsetsubsidies hebben de afgelopen twee jaar sterk bijgedragen aan de groei van het aantal LTE-aansluitingen, maar vernieuwende tarieven voor LTE-abonnementen dragen in toenemende mate bij aan de adoptie van LTE.

Momenteel dekken LTE/4G-netwerken circa 20 procent van de mondiale bevolking af, dat zal circa 50 procent zijn eind 2017. In de VS dekken LTE-netwerken nu al 90 procent van de bevolking af, tegen 47 procent in Europa en 10 procent in Azië. De VS zijn goed voor 46 procent van alle LTE-aansluitingen en samen met Zuid-Korea en Japan zelfs voor 80 procent. Tegen 2017 verschuift het zwaartepunt naar Azië, met dan 47 procent van alle LTE-aansluitingen. Vooral de uitrol van LTE-netwerken in China en India zijn hier debet aan. Zo lanceert China Mobile op 18 december dit jaar een LTE-netwerk.

Uit het rapport van GSMA Intelligence over LTE blijkt verder dat de overgang van 3G naar 4G sneller gaat dan in de eerste 10 jaar van deze eeuw het geval was met de overgang van 2G naar 3G (UMTS/HSPA). Verder verbruiken mensen met een LTEaansluiting bijna tweemaal zoveel data per maand (1,5 GB) dan mensen met een 3G-aansluiting of lager. In ontwikkelende landen blijkt uit informatie van operators dat de ARPU van LTE-klanten zeven tot 20 maal hoger kan liggen dan van andere mobiele klanten. In ontwikkelde landen is de ARPU tien tot 40 procent hoger bij LTE-klanten.

Verder blijkt dat LTE-netwerken geactiveerd zijn in twaalf verschillende frequentiebanden. Vier van de vijf commerciële LTE-netwerken maken gebruik van spectrum in één of meer van vier frequentiebanden: 700MHz, 800MHz, 1800MHz of 2600MHz.

Bron: www.telecompaper.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...