Inloggen

4G vergelijk: T-Mobile is het snelst en KPN heeft het beste bereik

Mobile Cowboys heeft in Zuid-Limburg een snelheids- en dekkingstest uitgevoerd met de 3 grote providers.

Conclusie: T-Mobile heeft op dit moment het 4G netwerk met de hoogste snelheden. Ook op plekken waar het bereik van het netwerk niet optimaal is (een of twee streepjes) blijft de gemiddelde download snelheid van het T-Mobile netwerk ver boven die van de concurrentie uitstijgen. Nadeel is natuurlijk nog wel dat T-Mobile pas na de zomer van 2015 (oktober) een landelijk dekkend 4G netwerk kan bieden.

KPN heeft qua bereik en dekking het meest betrouwbare netwerk, maar wel met beduidend lagere gemiddelde down- en upload snelheden dan de magenta provider. Vodafone komt uit mijn tests naar voren als de minste van de drie. Qua snelheid is de rode provider nog vergelijkbaar met KPN, maar de dekking is niet overal even goed. Positief is dat Vodafone meer rekening lijkt te houden met de capaciteit van haar 4G netwerk op locaties waar drukbezochte evenementen gehouden worden (Festivals en voetbalwedstrijden).

De komende maanden zal moeten blijken of KPN en Vodafone er aan gaan werken om de hogere snelheden van T-Mobile te evenaren. Daarnaast zal T-Mobile moeten bewijzen dat haar netwerk ook net zo snel blijft wanneer de landelijke dekking een feit is. Vooralsnog lijken de beloftes die T-Mobile in persmeetings over de kwaliteit van haar 4G netwerk deed uit te komen. Ja, ze zijn bij T-Mobile een jaar later begonnen met het uitrollen van het 4G netwerk, maar het heeft er op dit moment alle schijn van dat de spreekwoordelijke laatste uiteindelijk de eerste zal zijn. Ik blijf de 4G ontwikkelingen van de diverse providers de komende weken en maanden uiteraard op de voet volgen en testen.

Lees het artikel voor het volledige verslag.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...