Inloggen

antenne
Providers in Nederland voorzien een deel van de masten in Nederland niet van 4G-apparatuur, omdat de eigenaren van de gebouwen of grond waarop de masten staan dat niet willen. Het zou gaan om rond de tien procent van de nu gebruikte antennelocaties.

Doordat sommige zendmasten de nieuwe 4G-apparatuur niet hebben, blijft de dekking van 4G onvolledig. Het hangt per provider en per plek af hoe groot de impact is als een provider een zendmast niet van 4G voorziet; op sommige plekken kan een andere zendmast het 4G-signaal bieden en is er geen invloed.

Het gaat bij T-Mobile om ongeveer tien procent van de zendmasten, zegt Lampros Iskos, directeur technology van T-Mobile Nederland. "Het is een issue waar alle providers tegenaan lopen, niet alleen T-Mobile", aldus de topman in een interview met Tweakers.

Het probleem is volgens Iskos vaak dat de providers en eigenaren van grond en gebouwen precieze afspraken hebben gemaakt over de grootte van de zendmasten. Die hangt af van de gebruikte frequenties en de op dat moment beschikbare apparatuur. "Toen we die afspraken maakten, was multibandapparatuur science fiction." Nu voorzien alle providers zendmasten van nieuwe apparatuur die op verschillende frequenties kan uitzenden, maar soms groter is. "Eigenaren willen daarom opnieuw onderhandelen over de voorwaarden voor de plaatsing van de zendmast en vragen vaak meer geld. Wij moeten dan afwegen of we het dat waard vinden, maar soms vinden we dat ze te veel geld vragen."

Desondanks zullen providers landelijke dekking claimen voor 4G; KPN doet dat al en Vodafone zegt in september iedereen van 4G te kunnen voorzien. T-Mobile houdt het erop dat 'dit jaar' een meerderheid van de klanten op 4G kan.

Bron: www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...