Inloggen

De frequenties die Nederlandse mobiele aanbieders hebben gekozen om 4G netwerken op uit te rollen behoren tot de meest universele frequenties, wat grote voordelen heeft voor Nederlandse consumenten.

Uit een rapport van de Global mobile Suppliers Association (GSA) blijkt dat Nederlandse mobiele aanbieder gekozen hebben voor de meest universele 4G frequentiebanden om een 4G netwerk op uit te rollen. In Nederland maken KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 gebruik van frequenties in de 800 MHz (band 20), 1800 MHz (band 3) en 2600 MHz (band 7) band.

Uit het rapport van de GSA blijkt dat de 1800 MHz band (band 3) de meest gebruikte frequentieruimte is om 4G netwerken op te tuigen. Wereldwijd zijn al 115 netwerken in 61 landen actief binnen het in 'band 3' gespecificeerde frequentiespectrum. Totaal zijn er wereldwijd al 350 licenties in bijna 150 landen uitgegeven om binnen dit frequentiespectrum een 4G netwerk uit te kunnen rollen, waarmee de 1800 MHz band de meest universele 4G frequentie zal gaan worden.

Op de tweede plek staat 'band 7', oftewel het spectrum in de 2600 Mhz frequentieband. 27 procent van alle 4G netwerken in de wereld maken gebruik van 'band 7'. Op de derde plek van meest gebruikte frequentiebanden staat 'band 20' in de 800 MHz band. 12 procent van alle 4G netwerken zend binnen dit frequentiespectrum uit. Daarmee maken 4G netwerken gebruik van alle frequentiebanden in de top 3 meest gebruikte 4G netwerkfrequenties.

Voor Nederlandse smartphonegebruikers is de keuze voor deze 'universele' 4G frequenties een groot voordeel. Alle smartphones en 4G apparatuur die reeds in Nederland op de markt verkrijgbaar is of binnenkort komt, biedt ondersteuning voor minimaal deze drie frequentiebanden. Dat betekent dat deze hardware in de toekomst in de meeste andere landen ook gebruikt kunnen gaan worden. Dat maakt toekomstige '4G roaming' mogelijk.

Afwijkend zijn wederom China, Japan en de Verenigde Staten. In deze landen hebben providers voor eigen frequentiebanden en eigen 4G standaarden gekozen, waardoor huidige 4G smartphones uit Nederland nog niet in die landen te gebruiken zijn. Dat probleem wordt mogelijk in de toekomst ondervangen met het uitbrengen van smartphones en 4G apparatuur met bredere netwerkondersteuning, zoals dat nu ook gebeurd met quad-band toestellen met ondersteuning voor Amerikaanse en Aziatische mobiele netwerken.

Op dit moment is het nog niet mogelijk om met een Nederlandse 4G smartphone en een Nederlandse simkaart gebruik te maken van een 4G netwerk in het buitenland. Providers hebben op dit moment nog geen roaming overeenkomsten met buitenlandse netwerken om gebruik te kunnen maken van buitenlandse 4G netwerken. De meeste smartphones zullen in het buitenland dus nog terugschakelen naar reguliere 3G (UMTS) en 2G (GSM) netwerken. Wanneer 4G roaming in de toekomst wel mogelijk wordt, is de apparatuur die in Nederland gebruikt wordt in de meeste landen over de wereld te gebruiken.

Bron: www.gsmhelpdesk.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...