Inloggen

De Nederlandse overheid maakt de 700-MHz band vrij voor mobiele communicatie. Minister Kamp van Economische Zaken meldt aan de Tweede Kamer dat de Europese Commissie in feite al besloten heeft om het spectrum tussen 694 en 782 MHz te bestemmen voor mobiel internet. Nederland deelt de opvatting dat het spectrum nodig is voor de groei van die toepassingen.

Bovendien hebben buurlanden als Duitsland, Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Denemarken al vergevorderde plannen voor de periode 2017 – 2020. Nederland sluit daarbij aan. Volgend jaar wordt het beleid voorbereid. Het is nog niet bekend wanneer er geveild wordt, maar eerder heeft EZ al de voorkeur uitgesproken voor 2019. Dat zou dan een grotere veiling worden met het 700 MHz kavel en alle huidige vergunningen voor 3G.

Gevolgen voor Digitenne

De consequentie is dat er een belangrijk deel (ca. 30%) afgaat van het spectrum van de Nederlandse Publieke Omroep en KPN voor digitale tv door de ether. Ook de PMSE sector wordt geraakt (Podium Making and Special Events). In de huidige omroepbanden is ook medegebruik mogelijk van onder meer draadloze microfoons en daar aan gerelateerde toepassingen, zoals reportageverbindingen.

Zij gebruiken frequentieruimte in de televisieomroepband, die in bepaalde geografische gebieden niet in gebruik zijn voor televisieomroep. In 2012 zijn met deze sector afspraken gemaakt over de 800 MHz band, dus de komende jaren is een nieuwe beleidswijziging nodig.

EZ schrijft dat het beleid zorgvuldig moet worden voorbereid en dat er daarom een consultatie komt. In het eerste kwartaal wil EZ meer duidelijkheid geven over hoe de refarming van de 700 MHz band wordt voorbereid en wat dat betekent voor de aanbieders van 4G, televisie en microfoons.

FM en AM vergunningen ook in 2015/2017

In 2017 loopt ook een groot deel van de commerciële radiovergunningen af. Deze vergunningen voor zijn per 1 september 2011 voor de duur van zes jaar verlengd, met als verplichting om ook uit te gaan zenden in DAB+ digitale radio. EZ wil medio 2015 een besluit nemen over de (her)verdeling van de radiovergunningen.

Bron: www.telecompaper.com 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...