Inloggen

Mobiele netwerken in Nederland en België krijgen er rond 2020 een frequentie bij die geschikt is om bereik binnenshuis mogelijk te maken. De 700 MHz-band is nu nog in gebruik voor Digitenne, maar volgens de Europese Commissie kunnen mobiele netwerken die ruimte beter gebruiken.

De frequenties die de Europese Commissie aan mobiele netwerken toewijst, zijn lager dan die van de huidige 800 MHz-band en dus nog beter geschikt om mobiele signalen over grote afstand en door muren heen te zenden. De 700 MHz-band moet vanaf ongeveer 2020 beschikbaar zijn voor mobiele netwerken: vermoedelijk komt rond diezelfde tijd 5G beschikbaar, waardoor het een frequentie is die providers kunnen gaan gebruiken voor 5G.

Voordat mobiele netwerken de frequenties tussen 684 en 790 MHz in gebruik kunnen nemen, moet de overheid die eerst veilen. Tot 2017 loopt de vergunning voor dvb-t op die frequentie, die KPN in Nederland gebruikt voor digitale tv via Digitenne. Door deze maatregel heeft Digitenne minder ruimte in de ether. Het was al eerder duidelijk dat het Nederlandse ministerie na het aflopen van de vergunning nadacht over de mogelijkheid om deze in te zetten voor mobiele netwerken.

Met de toewijzing van 700 MHz-band is er meer ruimte voor mobiele signalen; de 800-,900-, 1800-, 1900-, 2100- en 2600 MHz-band zijn al in gebruik voor 2G, 3G en 4G in Nederland. In de Verenigde Staten is de 700 MHz-band al in gebruik; onder meer provider Verizon Wireless biedt daarop 4G aan.

Door de frequentie toe te wijzen aan de providers kan er, icm de andere frequenties, gebruik worden gemaakt van toekomstige hogere bandbreedtes. LTE-Advanced maakt al gebruik van 2 carriers (800 en 1800 MHz voor KPN en Vodafone), door het toevoegen van andere frequenties (en dus bandbreedte) kan er via 3, 4 of meer carriers een zeer hoge snelheid gehaald worden.

Bron: www.tweakers.net 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...