Inloggen

Storing van het tv-signaal door het nieuwe 4G netwerk komt bijna nooit voor. Bovendien is het makkelijk te voorkomen. Dat zegt het Agentschap Telecom, dat ervoor zorgt dat gebruikers van de ether elkaar niet in de weg zitten.

'Het probleem is al een paar jaar bij ons bekend', aldus Frans van Bergen van het Agentschap Telecom, 'uit onderzoek blijkt dat met de introductie van 4G er inderdaad storing kan ontstaan op het kabeltelevisiesignaal.' Vorig jaar was er op 4G Masten.nl ook al bericht geplaatst; Storing op CAI netwerk Harderwijk. Er is sindsdien nog geen enkele melding binnengekomen van storingen.

Goede kabels

'De storing wordt veroorzaakt doordat 4G deels gebruik maakt van dezelfde frequentie als de kabeltelevisie. De kans is wel ontzettend klein, één op de zeshonderd. Dat betekent dat van de zeshonderd televisie-kijkavonden er gemiddeld op één avond mogelijk storing is.' Volgens van Bergen is het probleem makkelijk op te lossen: 'Investeer in goede kabels, deze kunnen niet gestoord worden.'

Onder meer rond Veendam blijken tv-kijkers af en toe storing te hebben die door het nieuwe mobiele netwerk veroorzaakt wordt. Maandag kwamen er veel klachten over storing binnen bij de kabelbedrijven.

Bron: www.rtvnoord.nl 

Update: Artikel NRC toegevoegd

Nederland maakt kennis met 4G, de mobiele netwerken die extra snelle dataoverdracht mogelijk maken. In de propvolle Nederlandse ether levert dat mogelijk storingen op bij de coax-kabel naar je tv. Vanmorgen riep de NOS dat uit tot groot nieuws. Kabeldrama of is er sprake van een coax-hoax?

Wat is er aan de hand?

De NOS brengt naar aanleiding van individuele klachten in Veendam en Harderwijk het bericht dat 4G-signalen het tv-netwerk kunnen verstoren. De reden: 4G gebruikt frequenties rondom de 800 MHz, en dat kan bij slecht beschermde coax-kabels interfereren ('instralen') op het tv-signaal. Het probleem is al enkele jaren bekend. Agentschap Telecom (AT) en Universiteit Twente stelden in 2010 al dat er gemiddeld zeven keer per jaar, per kabelaansluiting, storing zou kunnen optreden bij zowel analoge als digitale tv's. Goede pluggen en kabels voorkomen het probleem, voor een paar tientjes.

De 800 MHz-wijzigingen zijn ingrijpender voor bandjes en bedrijven die draadloze microfoons gebruiken: per 1 januari 2013 moest het frequentiebereik van die apparatuur aangepast zijn. Ook Digitenne, digitale tv via de ether, raakte zijn plek op 800 MHz kwijt. Het 800 MHz-spectrum is in trek omdat de lage frequentie goed geschikt is voor ontvangst binnenshuis.

Wat doen kabelmaatschappijen eraan?

In 2011 sloten kabelmaatschappijen een convenant met mobiele aanbieders. De kabelaars moeten hun klanten wijzen op het gebruik van betere kabels en ze in geval van storingen een goede kabel geven. Daarnaast proberen de kabelmaatschappijen het aantal analoge zenders in de kanalen 65 - 70 te verminderen - het storingsgevoelige gebied. Kabelaars zijn daar doorgaans voorzichtig mee; ze vinden het niet klantvriendelijk om zenders onnodig om te gooien. Zenders wijzigen is op een digitale settop-box vaak minder bewerkelijk. Tegelijkertijd moeten mobiele aanbieders moeten hun 4G-klanten waarschuwen dat de 800 MHz-band storingen kan veroorzaken op slecht beschermde kabels. Ze waarschuwen kabelaars drie maanden van tevoren als er een 4G-zendmast in gebruik wordt genomen en promoten het gebruik van wifi binnenshuis. Er is een geschillencommissie in het leven geroepen voor die gevallen waar kabelaars en telecomproviders er onderling niet uitkomen. Die commissie is tot nu toe nooit ingeschakeld.

Kabelaars mogen volgens het convenant geen negatieve reclame maken over mogelijke storingen van 4G-netwerken:

[box content]Partijen en de aan hen gelieerde ondernemingen zien af van reclame-uitingen respectievelijk wervingsacties onder consumenten, waarbij verwezen wordt naar verstoring van de dienstverlening via de coax-kabel die consumenten kunnen ondervinden als gevolg van het gebruik van elektronische communicatiediensten via de 800 MHz-band.[/box]

Waarom doen de klachten zich voor in Harderwijk en Veendam?

KPN biedt 4G in ruim 80 procent van Nederland, Vodafone dekt de Randstad en breidt uit, T-Mobile en Tele2 volgen nog. De grote kabelmaatschappijen hebben dus al ervaring met 4G in hun gebied en pasten hun zenderindeling preventief aan. In Harderwijk en Veendam zitten kleine lokale kabelnetten die net met de 4G-zendmasten te maken krijgen. Het aantal klachten valt tot nu toe mee. UPC moest het analoge signaal van TV Rijnmond in Rotterdam aanpassen, en er waren klachten over TV West bij Ziggo. Klagers krijgen een nieuwe coax-kabel opgestuurd. Ziggo en UPC hebben overigens zelf ook 4G-spectrum ingehuurd, maar op de hogere 2,6 GHz frequentie. Die stoort niet op tv-zenders.

Waarom komt NOS nu met dit nieuws?

Het is klein kabelleed dat groot gebracht wordt. Onderwerpen als tv-storingen staan 'dicht bij de consument'. Zeker tijdens de Olympische Winterspelen, als er overuren gedraaid worden door de tv-kijkende sportliefhebber. Voor kabelmaatschappijen geldt: tijdens veelbekeken sportevenementen is elke storing er een te veel. De kabelaars zijn dan ook niet erg gelukkig met het verhaal. Zo zou de suggestie gewekt kunnen worden dat de kwaliteit van kabel-tv overal in Nederland wankel is. Terwijl het probleem hoogstwaarschijnlijk met een nieuw kabeltje verholpen is.

Bron: www.nrc.nl 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...