Inloggen

In 2018 zal zo'n 60 procent van de wereldbevolking toegang hebben tot snel mobiel internet via een LTE-verbinding. 3G zal echter nog enige tijd de dominante technologie blijven voor mobiel internet.

Dat stelt Ericsson maandag in zijn jaarlijkse Mobiliteitsrapport, waarin het bedrijf de ontwikkelingen op de mobiele markt van het afgelopen jaar in kaart brengt en voorspellingen doet over de ontwikkeling van mobiel internetgebruik in de komende vijf jaar.
Volgens het bedrijf zal 3G in 2018 zijn uitgegroeid tot de dominante verbindingstechnologie voor mobieltjes en tablets, vooral ten koste van 2G-verbindingen. Maar ook het snellere LTE (ook wel '4G' genoemd) zal een flinke opmars maken en in Noord-Amerika zelfs uitgroeien tot de leidende technologie. In West-Europa zal de penetratie van LTE-verbindingen in 2018 echter beperkt blijven tot 35 procent, voorspelt Ericsson.

 

Miljard LTE-abonnees

Het bedrijf verwacht dat het aantal wereldwijde LTE-abonnementen in 2017 de miljard zal passeren. In totaal zullen in 2018 zo'n 9,1 miljard mensen een mobiel abonnement hebben, aldus Ericsson. Op dit moment zijn er wereldwijd zo'n 6,4 miljard abonnees.
In het afgelopen jaar (tot en met het eerste kwartaal van 2013) sloten 20 miljoen mensen een LTE-abonnement af. Het aantal 2G-abonnementen groeide met 30 miljoen aansluitingen, terwijl er 60 miljoen 3G-abonnees bij kwamen. In totaal groeide het aantal mobiele abonnementen over de hele wereld met 8 procent.

Dataverkeer

De totale omvang van het mobiele dataverkeer zal in de komende vijf jaar vertwaalfvoudigen, met name dankzij de beschikbaarheid van steeds sneller mobiel internet en de toename van aangeboden content. Mobiel videoverkeer zal in 2018 goed zijn voor 46 procent van alle dataverkeer. Op dit moment is het aandeel van videoverkeer nog 30 procent.
Hoewel video zich daarmee ontpopt tot de grootste dataverbruiker, is het niet de populairste manier om online tijd door te brengen op mobieltjes. Volgens Ericsson brengen gebruikers meer tijd door op sociale netwerken. Bij sommige mobiele aanbieders zouden mensen gemiddeld 85 minuten per dag doorbrengen op Facebook en vergelijkbare diensten.

Smartphones

Ericsson ziet daarnaast dat smartphones steeds populairder worden. Waren smartphones in 2012 nog goed voor 40 procent van alle verkochte mobieltjes, in het eerste kwartaal van 2013 bedroeg dat aandeel 50 procent. Het bedrijf verwacht dat er in 2015 wereldwijd twee miljard smartphones in omloop zullen zijn. Op dit moment beschikken 1,2 miljard wereldbewoners over een smartphone.

Bron: www.nu.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...