Inloggen

Het dataverkeer over de mobiele netwerken is in het tweede kwartaal sterk gegroeid, meldt ACM in de Telecommonitor. In april, mei en juni was het verkeer over alle netwerken bij elkaar 27,6 PB (1 PetaByte = 1 miljard GB), tegen 21 PB in het eerste kwartaal. Meer dan de helft van dat totaal gaat via 4G, dat geadverteerde snelheden tot 225 Mbit/s biedt. Mobiel kijken naar video is de grootste factor in het gedrag van consumenten met een 4G-abonnement.

ACM stelt per kwartaal een overzicht samen van marktdata, op basis van opgaven van bedrijven uit de sector. Het totaal van 27,6 PB is een optelsom van de operators. Het gaat om netwerkverkeer, niet om verbruik dat via databundels aan abonnees wordt doorberekend.

Tele2 wordt vanaf Q2 als MVO gerekend en niet meer als ‘MVNO overig’. ACM heeft verder voor het eerst onderscheid aangebracht naar type mobiel netwerk. De 27,5 PB is onder te verdelen in 12,7 PB via 3G en 14,9 PB via 4G.

ACM verwacht dat de groei van het totale dataverkeer nog enkele kwartalen doorzet. De fysieke capaciteit in de netwerken groeit nog steeds. T-Mobile meldde pas onlangs dat de uitrol vrijwel is afgerond. Tele2 streeft ernaar om in het eerste kwartaal van 2016 een landelijk dekkend netwerk te hebben. De vierde operator heeft pas een deel van zijn klanten overgezet naar 4G, maar wil nog dit jaar alle gebruikers op het LTE-netwerk toelaten.

Het verbruik per abonnee vertoont een stijgende lijn. Het aantal abonnementen met mobiel internet én toegang tot 4G groeit nog steeds, meldt ACM. Het aantal mobiele aansluitingen met spraak en data is (eind Q2) op jaarbasis met 11 procent gestegen tot ruim 11,5 miljoen. De groei van het aantal bundel aansluitingen vervangt de losse mobiele spraak of data abonnementen.

Bron: www.telecompaper.com

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...