Inloggen

20A5345F3F7C855E2D74B7B6FD8C81EC1395B054C0F938BB38CDEDBF100AF857
Het Finse bedrijf Elisa heeft aangegeven een nieuw snelheidsrecord op 4G (LTE) gevestigd te hebben. Het bedrijf zou een snelheid van 1.9 gigabit/sec (Gbps) hebben behaald op een testnetwerk. Ze geven aan dat er nog nooit eerder zo'n hoge snelheid is gehaald. Het komt er op neer dat een volledige Bluray film binnen 44 seconden gedownload kan worden.

Elisa geeft aan dat het apparatuur gebruikt heeft van Huawei en dat ze daarom tegen de 2Gbps snelheden aanhikken. Ter vergelijking, de snelste 4G netwerken momenteel kunnen snelheden halen tot maximaal 300Mb/sec.

Veli-Matti Mattila, bestuursvoorzitter van Elisa zegt; "We weten dat er geen enkel ander netwerk deze snelheden aangekondigd heeft". Echter in Februari 2016 is er een universiteitsteam geweest (onafhankelijk van netwerk) die via 5G een snelheid wisten te behalen van wel 1 terabit per seconde (Tbps). Dit is 50x zo snel als de behaalde snelheid bij Elisa.

Tijdens een interview met het Engelse BBC gad Mattila aan binnen twee tot drie jaar een 1Gbps netwerk uit te willen rollen in geheel Finland. Grootste voordelen zijn er voor applicaties die gebruik maken van Virtual Reality, Augmented Reality en apps die gebruik maken van 4K video.

Sceptisch
Analisten zijn echter sceptisch over het onderzoek en vragen zich af of deze snelheden uberhaupt wel mogelijk zijn op een bestaand live netwerk. "Een netwerk openen met deze snelheden betekent niet dat klanten ook daadwerkelijk 1.9Gbps halen op een mobiele apparaten". Nick Wood, medewerker bij Total Telecom, zegt het volgende; "De netwerkcapaciteit dient gedeeld te worden onder de klanten. In werkelijkheid zullen deze een kleine verbetering merken in de snelheid en stabiliteit van het netwerk, maar de werkelijke 1.9Gbps ervaring zullen ze niet krijgen.

Ernest Doku, telecomexpert bij uSwitch, geeft aan dat er slechts 5Mb/sec benodigd is om HD content te kunnen streamen vanaf bv Netflix. Elisa's hoogste snelheid is 400x hoger dan dat. Het zal nog een hele tijd duren voordat de infrastructuur deze snelheden kan aanbieden. Dit geldt momenteel voor elk land waar 4G uitgerold is. Het is geen opstap naar 5G en het bewijst dat de mogelijkheden van 4G nog niet aan haar plafond zitten. Dhr Mattila geeft aan dat deze test wel bewijst dat de 4G netwerken nog steeds geëvolueerd kunnen worden en er nog een betere netwerkervaring kan zijn voor mobiele klanten.

5G
Over 5G zegt Mattila; "de 5G technologie staat nog in de kinderschoenen. Ook hebben we nog geen 5G dekking nodig, daar 4G nog mogelijkheden genoeg geeft". Hij verwacht dat medio 2017 de eerste testen op 5G gedaan zullen worden in zijn bedrijf. De verwachting is dat na 2020 de eerste 5G netwerken actief worden.

Bron: BBC

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...