Inloggen

proximus Blegie

Snelheden tot 70 gigabit per seconde voor nieuwe mobiele internet
Samen met technologieleverancier Huawei test Proximus als eerste Belgische operator de 5G-technologie. Bij deze tests werden snelheden gehaald tot 70 gigabit per seconde, dat is meer dan 100 keer sneller dan 4G. Met deze snelheden is het mogelijk om een film in enkele seconden te downloaden. Als technologie van de toekomst is 5G noodzakelijk voor nieuwe toepassingen als zelfrijdende auto’s en het internet der dingen (Internet of Things).

8 keer meer dataverkeer tegen 2020
Specialisten verwachten dat het mobiele dataverkeer tegen 2020 minstens zal verachtvoudigen. Dit komt niet alleen door de toename van het aantal smartphones, de stijgende vraag naar mobiele data en de explosieve groei van video (3D-video en 4K-schermen), maar ook door het Internet of Things. Hierbij communiceren verschillende toestellen met elkaar, van slimme bewakingscamera’s over thermostaten tot koelkasten.

Daarnaast vereisen een aantal technologische evoluties - bovenop razendsnelle verbindingen met een hoge capaciteit - ook een zo klein mogelijke reactietijd (latency). Dit is bijvoorbeeld het geval bij geautomatiseerde en zelfrijdende auto’s.

Film downloaden in enkele seconden
De exacte standaarden voor 5G moeten nog worden vastgelegd, maar het is nu al duidelijk dat 5G veel sneller zal zijn en minder reactietijd zal hebben dan 4G, 4G+ en 4,5G. Zo is er sprake van pieksnelheden van tientallen gigabit per seconde. Concreet betekent dit dat je met 5G een film downloadt in enkele seconden, tegenover een paar minuten met 4G.

Ter vergelijking: bij 4G bedraagt de maximumsnelheid 100 à 150 megabit per seconde, met 4G+ is vandaag al tot 225 megabit per seconde mogelijk. De pieksnelheid bij 4,5G is te vergelijken met 1,1 gigabit per seconde. Deze technologie maakt gebruik van 4 golflengten en de meeste recente evoluties in modulatie. 4,5G wordt geleidelijk uitgerold vanaf 2017.

Bij 5G daalt ook de reistijd van data van het ene toestel naar het andere van ongeveer 50 milliseconden (4G) naar 1 milliseconde (5G). Dit is vooral belangrijk voor de reactietijd van hoogtechnologische toepassingen als een geautomatiseerde of een zelfrijdende auto. Om deze wagens goed en veilig te laten rijden, moeten ze grote hoeveelheden data snel en betrouwbaar kunnen versturen en ontvangen. Ook telegeneeskunde en de aansturing van machines vanop afstand zijn mogelijke toepassingen. 5G-netwerken moeten deze evoluties mogelijk maken.

Netwerkevolutie
Aan de technische kant vereist de komst van 5G extra spectrum (frequentiebanden) en een upgrade van het huidige mobiel netwerk. Het is niet nodig om de bestaande zendmasten te vervangen, de installatie van bijkomende kleine cellen (small cells) volstaat. Proximus test deze small cells sinds eind 2015 in het centrum van Antwerpen.

Om deze uitrol vlot te laten verlopen, is Proximus vragende partij voor een duidelijk wetgevend kader en een heroriëntering van de reglementering om investeringen in snelle netwerken aan te moedigen. Ook de taksen op zendmasten en de stralingsnormen zijn factoren die een belangrijke rol spelen. Tot slot pleit Proximus voor gelijke spelregels voor alle leveranciers, zodat ze op dezelfde manier worden toegepast voor alle gelijkaardige diensten, ongeacht de leverancier.

4,5G in 2017
In afwachting van 5G rolt Proximus in 2017 op een aantal plaatsen 4,5G uit. Dit opent heel wat mogelijkheden voor streaming in een betere beeldkwaliteit. De commerciële pieksnelheid bij 4,5G gaat tot 450 megabit per seconde, tegenover 150 megabit per seconde bij 4G.

Nog betere kwaliteit en kristalheldere spraak op mobiel via VoLTE
De komende weken lanceert Proximus VoLTE, of Voice over 4G. Dit betekent dat klanten met een compatibele smartphone zowel kunnen bellen met een kristalheldere geluidskwaliteit als tijdens het gesprek kunnen blijven surfen op 4G. Aangezien het toestel ook om te bellen op 4G kan blijven, gaan gesprekken al na 2,6 seconden van start in plaats van na 7 seconden. Proximus-klanten die gebruik zullen kunnen maken van VoLTE, worden verwittigd per sms. VoLTE wordt gefaseerd uitgerold.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...