Inloggen

Een experiment met supersnel 5G-internet moet de zorgen van Noord-Groningen verlichten. Daardoor kunnen niet alleen nieuwe bedrijven naar het gebied worden gelokt, maar ook de gezondheidszorg heeft er naar verwachting groot voordeel bij. 

Door de afnemende bevolking verschraalt de zorg in Noord-Groningen. De krimp heeft nadelige gevolgen voor allerlei voorzieningen in het aardbevingsgebied.

Proeftuin
Noord-Groningen is het eerste plattelandsgebied ter wereld waar met het nieuwe supersnelle internet wordt geëxperimenteerd. Op nog twee andere plekken in de wereld worden proeven gedaan met de opvolgers van 4G, in Zuid-Korea en Finland. Maar daar gaat het om stedelijke gebieden. 

De Economic Board Groningen kwam op het idee voor de proeftuin. Deze organisatie moet de economie in het aardbevingsgebied versterken en hoopt met 5G allerlei nieuwe ondernemingen te lokken. Bedrijven als KPN, Ericsson en Huawei doen mee aan het project, net als onderzoeksinstituut TNO.

Drones met AED
Met 5G kan in potentie honderden keren sneller gedownload worden dan met 4G. Een film kan in theorie binnen een seconde gedownload zijn. Er kunnen veel meer data in een hoog tempo heen en weer worden gestuurd en daar hebben niet alleen smartphones en tablets profijt van. 

Philips bijvoorbeeld experimenteert met drones die AED’s kunnen vervoeren. Dat zijn apparaten die bij een hartstilstand met een schok een hart weer kunnen activeren. Het gezondheidstechnologie bedrijf ziet vooral voordelen bij spoedeisende hulp waar iedere minuut telt.

Ambulanceritten
Bij de Ambulance Zorg Groningen is het verdwijnen van zorg op het platteland goed merkbaar. Het aantal ambulanceritten stijgt volgens directeur Bert Benthem jaarlijks met bijna 10 procent. "Het zijn vooral ouderen, die niemand in hun omgeving hebben om hen naar een zorgverlener te brengen", constateert hij.  Hij voorziet een nog grotere druk op de ambulancezorg door de vergrijzing.

Ook Benthem ziet de voordelen van 5G bij spoedhulp. Bij brandwonden bijvoorbeeld zou er live meegekeken kunnen worden in de ambulance door een arts in het ziekenhuis. Dankzij de haarscherpe beelden, via 5G, kan de arts live goed beoordelen of het nodig is om naar een brandwondencentrum te gaan.

Meer info op NOS.nl

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...