Inloggen

De Amerikaanse provider AT&T heeft zijn 2g-netwerk uitgeschakeld in de aanloop naar het aanbieden van 5g. De provider was al vier jaar bezig met de voorbereiding van het uitschakelen van het meer dan twintig jaar oude gsm-netwerk.

AT&T heeft 2g begin deze maand uitgezet om frequenties vrij te maken voor nieuwere technieken die mobiel internet mogelijk maken, schrijft de provider. Alle telefoons die alleen 2g ondersteunen en geen 3g of 4g aan boord hebben, zoals de iPhone 2g en oude simpele mobieltjes, werken niet meer op het netwerk van de provider. AT&T was al  langer bezig klanten te waarschuwen.

De provider zegt dat het uitzetten van 2g een opmaat is naar 5g. Dat nieuwe mobiele netwerk zal pas volgend jaar een vastgestelde standaard zijn, maar sommige providers implementeren dit jaar al technieken die vermoedelijk in 5g terechtkomen.

In maart 2012 kwam voor het eerst naar buiten dat AT&T zijn gsm-netwerk wilde uitschakelen. Door het 2g-netwerk uit te schakelen, kan de provider de frequenties gebruiken voor 3g, 4g en 5g. Daarmee krijgt mobiel internet meer capaciteit bij de provider.

Meer info op Tweakers

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...