Inloggen

5g speedometer logo

Op een akker in het Groningse Vierhuizen is de eerste test met een 5g-netwerk van start gegaan. Op het land zijn sensoren geplaatst waarmee de akkerbouwer de vruchtbaarheid van de grond en het vochtgehalte in de gaten kan houden.

Voorlopig gaat het nog om sensoren die op het land zijn geplaatst maar de bedoeling is dat deze onder de grond gestopt worden, zodat ook informatie over voedingsstoffen en temperatuur meegewogen kunnen worden. De gegevens die de sensoren via het 5g-netwerk versturen, kan de akkerbouwer gebruiken om bijvoorbeeld zaai-, mest- of oogstmomenten vast te stellen, meldt RTV Noord.

De 5g-netwerken moeten naast een hogere snelheid voornamelijk minder latency vertonen, zodat realtime-toepassingen binnen handbereik komen. Tien bedrijven en overheidsorganisaties maakten halverwege vorig jaar het voornemen bekend om 5g-testen in Noord-Groningen uit te voeren. Vijf akkerbouwers uit Noord-Groningen doen mee aan de proef 5Groningen.

Update, In tegenstelling tot wat er aanvankelijk in het artikel stond, gebruikt de test geen 5g-techniek, maar gaat het om sensoren die het lora-netwerk van KPN gebruiken. Volgens de initiatiefnemers heeft dat netwerk een aantal eigenschappen 'die 5g straks ook heeft: het is snel, biedt de mogelijkheid een groot aantal sensoren te koppelen en het energieverbruik per sensor is laag'.

Meer info op Tweakers

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...