Inloggen

fusie

T-Mobile heeft Tele2 overgenomen. Dat was gisteren groots in het nieuws. Welke gevolgen dit heeft voor de prijzen, soort abonnementen en andere financiële en inhoudelijke zaken moet de toekomst uitwijzen. Hier valt nog niks over te zeggen en zal voor iedereen ook alleen maar gissen en gokken zijn. Maar hoe zit het netwerktechnisch? T-Mobile 'krijgt' er opeens een heleboel masten bij, toch? En de frequenties, waar gaan die heen? In onderstaand kort artikel proberen we een en ander uit te leggen wat feiten zijn en wat nog moet blijken uit de toekomst.


Locaties

Tele2 heeft grofweg 3 soorten locaties:

  • locaties die ze sharen met T-Mobile, Tele2 en T-Mobile gebruiken eigen zendaparatuur maar delen de antennes
  • locaties waar zowel Tele2 als T-Mobile aanwezig zijn maar waar sharen geen optie was
  • locaties waar alleen Tele2 aparatuur heeft(al dan niet samen met KPN en/of Vodafone)

Op de gesharede locaties zou relatief eenvoudig de Tele2 aparatuur kunnen worden verwijderd, extra T-Mobile aparatuur worden bijgeplaatst om de Tele2 frequenties te gebruiken en de vrijgekomen antenneposities weer gebruiken op de T-Mobile apparatuur.

Op locaties waar zowel T-Mobile als Tele2 aanwezig zijn kan een vergelijkbare procedure worden gebruikt. Enige keuze is dan wellicht of de Tele2 antennes blijven hangen of dat er bijgeprikt gaat worden op de T-Mobile antenne al dan niet met een combiner.

Bij de "eigen" Tele2 locaties moet worden bekeken of de locatie past in het T-Mobile netwerk grid. Zo ja dan kan de locatie omgebouwd worden naar de T-Mobile configuratie.. Zo nee, dan moet de locatie worden uitgefaseerd.

Frequenties

Wat frequenties betreft zal het geen grote verrassing worden dat T-Mobile deze frequenties mee overneemt. Zoals al aangegeven zal op den duur de stekker uit het Tele2 RAN getrokken worden en zal vervolgens T-Mobile deze frequenties inzetten in hun eigen RAN. De vraag hierbij is of dit technisch mogelijk is met de bestaande RRH's of dat er door T-Mobile RRH's moeten worden bijgezet voor de Tele2 frequenties. Dit zal ook uit de toekomst moeten gaan blijken.

Niet eenvoudig
Zomaar een knopje omzetten en 'the job is done' zit er niet in. Het zal te kostbaar zijn voor T-Mobile om twee verschillende netwerken (Tele2 met een Nokia RAN en T-Mobile met een Huawei RAN) met elkaar te laten samenwerken. Mogelijk gaat T-Mobile de Tele2 sites op locaties waar T-mobile nog niet aanwezig is gaan ombouwen naar de T-Mobile SRAN configuratie. Op onderstaande kaart staan alle Tele2 en T-Mobile sites zoals die oer 1-11 in het Antenneregister stonden.

Vooralsnog zal Tele2 als derde merk van T-Mobile nederland gaan opereren. We zullen moeten wachten tot na 1 januari voor meer informatie.

Kaart Tele2 en T-Mobile sites, verdeeld in drie gelijk verdeelde lagen per operator.

Tele Mobile nov 2018 

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...