Inloggen

lte richtantennen ausrichten 3
Duitsland loopt qua mobiele netwerkdekking ver achter. Het land staat in vergelijking met andere Europese landen erg slecht in de ranking voor wat betreft hun 4G (LTE) dekking. Dit wijst een studie van het Duitse P3 uit, dat in opdracht van een politieke partij is uitgevoerd. Uit het onderzoek blijkt dat niet alleen de dekking achter blijft, maar ook de aangeboden snelheden. Landen zoals Polen en Albanië doen het hierin stukken beter.

Dekking
Zelfs het best geteste netwerk in Duitsland is in europees vergelijk minder goed. Volgens de studie hebben landen als Nederland, België en Zwitserland een dekkingspercentage van meer dan 90%, terwijl LTE netwerken in Duitsland niet hoger komen dan 75%. Vodafone doet het het slechts, zij hebben een dekkingspercentage van slechts 57%.

In Polen en Albanië hebben klanten van Deutsche Telekom, met 80%, een veel beteren dekking. T-Mobile klanten in Oostenrijk (84%) en Nederland (90%) hebben het nog beter. In het algemeen hebben landen als Nederland, België en Zwitserland de beste LTE dekking.

Snelheid
Wanneer we kijken naar snelheden in Duitsland halen klanten van het duitse Telekom netwerk gemiddeld een snelheid van 4.9 Mbit/s. Vodafone (4.8 Mbits/s) en Telefónica (4.1 Mbits/s) komen op een tweede resp. derde plaats.
Klanten van T-Mobile en Vodafone halen in Albanië een gemiddelde snelheid van 9.4 en 8.7 Mbits/sec. Dit is bijna tweemaal zo snel als in Duitsland. Voor iedereen in Zwitserland, maar ook in Denemarken en Nederland liggen de snelheden in hun thuisland beduidend hoger dan in Duitsland.. 

De geanalyseerde data is verkregen door anoniem gegevens te verzamelen van mensen met een Android telefoon. De test vond plaats tussen Juli en September. Deze (voor ons) onbekende app werd in totaal op zo'n 190 miljoen toestellen geïnstalleerd. Hierbij werd dagelijks een forse hoeveelheid data verzameld.
Gegevens werden voornamelijk verzameld in stedelijke gebieden. In de landelijke gebieden zijn er nog altijd plaatsen waarbij geen of matige dekking is.

Nationale roaming en 5G
Duitsland 'loopt achteraan' bekritiseert politica Oliver Krischer. De woordvoerster van het minsterie van infrastructuur, Margit Stumpp, vraagt om een versnelling van de uitbreiding van het bestaande glasvezelnetwerk. Daarnaast dient parallel het 5G netwerk snel aangelegd te worden. Hierbij benadrukt Stumpp dat 'Nationale roaming' een verplichting dient te worden voor mensen in slecht verzorgde gebieden.

De zogenaamde 'nationale roaming' moet het omkeerpunt worden voor slechte dekking in de Bondsrepubliek. Het 5g netwerk (dat het LTE netwerk tzt moet gaan vervangen) is een goed startpunt om iedereen te voorzien van snel internet. Inwoners dienen te allen tijden omgeleid te kunnen worden via het netwek van de concurrent. Dan met name in de gebieden met slechte dekking.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...