Inloggen

Er is een nieuwe kaart: https://4gmasten.nl/kaart. Hiermee worden alle mastlocaties van alle mobiele operators getoond vanuit een database en hoeven de kaarten dus niet meer elke keer handmatig gemaakt te worden in losse Google My Maps kaarten.

Daarnaast liepen we steeds vaker aan tegen de beperkingen van Google My Maps(maximaal 10 lagen per kaart met maximaal 2000 markers per laag). Dat was al te zien op de algemene kaart die we in een west en oost kaart hebben moeten opdelen. Maar ook in de kaarten per operator hebben we trucjes moeten uithalen om om de beperkingen heen te werken. De wens om een kaart gevoed door database te hebben was er al een tijdje maar wij hadden geen van drieën de kennis om dit op te bouwen. Dankzij de hulp van een nieuwe 4e man, Dennis, is het nu eindelijk wel gelukt. Opzet is nu beperkt maar we gaan gaandeweg de functionaliteit uitbreiden.

De oude kaarten gaan we niet meer updaten. Hooguit wil ik totdat de functionaliteit van de mutatties is ingebouwd, de losse kaarten behouden met alleen de mutaties sinds laatste update.

Komende periode zal je dus wat veranderingen op de website gaan zien. Nu is al zichtbaar dat de My Maps kaarten nog alleen de updates tonen en de bij KPN, Tele2 en Vodafone ook nog de microsites.

 

Momenteel ondersteunde functionaliteiten

 • Toon 4G mastlocaties op kaart
  • hier hebben we nog wel een beperking ingebouwd van max 1000 sites in de view. Door in te zoomen en of minder operators te kiezen kan je onder dit maximum komen en worden mastlocaties getoond. Een hoger maximum maakt kaart erg traag.
 • Details over 4G antennes (frequenties, datum in gebruik, etc.)
 • Filter 4G antennes per provider
 • Zoeken op locatie, incl. huidige locatie (GPS)
 • Werkt ook op mobiele browsers.
 • [UPDATE 30-05-2019] Tonen mutaties masten sinds een door de gebruiker opgegeven periode (bijv. vanaf 01-01-2019)
 • [UPDATE 30-05-2019] Filteren op het aantal banden die sites actief hebben (2CA, 3CA, etc.)
 • [UPDATE 30-05-2019] Als er meerdere masten op dezelfde locatie staan, kun je er nu op klikken en worden ze "uit elkaar getrokken", waardoor je ze makkelijker uit elkaar kunt halen
 • [UPDATE 10-06-2019] We kunnen nu 2G, 3G en 4G mastocaties tonen, voorals nog slechts 1 laag tegelijk getoond worden. Ook bij  UMTS hebben we aantal banden weergegeven. De weergave van de 3G locaties van KPN is niet compleet, het lijkt erop alsof er te weinig locaties uit het AR zijn gedownload. Rond 20 juni verwachten we nieuwe update te kunnen downloaden. We zullen dan zien of het juiste aantal locaties gedownload is.
 • [UPDATE 25-06-2019] Als er meerdere providers op één locatie aanwezig zijn, zie je vanaf nu het volgende icoon: Multiple sites icon. Als je hierop klikt, klapt deze uit en zie je alle providers die in de mast aanwezig zijn.

Gewenste functionaliteiten

 • Filter in Macro en micro mastlocaties. We moeten hier een eenduidige definitie van Microsite definieren die we op basis van de gegevens in het Antenne Register kunnen maken. Eigenlijk is dan alleen hoogte een criterium maar er bestaan wel degelijk Macrosite die op een hele lage hoogte zijn gemonteerd. Idee is dat we uitgaan van een bepaalde hoogte(laten we zeggen 10 meter en lager) en dat we op basis van meldingen van de lezers van 4Gmasten.nl uitzonderingen toch als macro gaan bestempelen.
 • 5G mastlocaties toevoegen zo snel mogelijk nadat ze beschikbaar komen in het antenneregister.
 • Weergeven van alle antennes weergeven in de mastdetails. Nu laten we alleen de "eerste" antenne zien maar er zij site die een afwijkende configuratie hebben waarbij niet alle antennes gelijk zijn in gebuikte frequenties. 
 • Als er meerdere providers op één locatie aanwezig zijn, een icoon tonen waarin je alle logo's van de betreffende providers ziet. Nu wordt een generiek icoon Multiple sites icon getoond.

Wil je een bepaalde functionaliteit zien die niet hierboven vermeld staat? Laat het dan weten in de reacties.

4G Masten in Nederland

Kaart 4G Masten Nederland

Achtergrond Artikelen

4G implementaties, wat kunnen we verwachten

GSA Logo
GSA (Global mobile Suppliers Association) publiceert op regelmatige basis statistieken en artikelen over de 4G status over de gehele wereld. In deze komkommertijd kijken we even hoe het gesteld is met de 4G implementaties bij de providers op deze aardbol.

Lees meer...

De grote verwisseltruuk

banner

4GMasten.nl was laatst op bezoek bij een site-swap, in dit geval van T-Mobile. In dit achtergrond artikel laten we zien hoe dat in zijn werk gaat en wat er allemaal bij komt kijken.

Lees meer...

Antennes, de verbindende eenheid

totaal plaatje

Iedereen kent ze, de antennes van de providers, in masten of in/op/aan gebouwen. Maar welke antennes zijn nu van welke provider? En wat komt er allemaal bij kijken? We gaan in dit artikel daar dieper op in.

Laatste update: 18 februari 2018

Lees meer...

4G Categorieën; de volgende stap

Generaties

LTE cat 4, 6, 8 of cat 10, je ziet deze kenmerken steeds vaker bij toestellen vermeld staan, maar wat zijn die categorieën en wat kun je er mee, of beter gezegd, wat kan het toestel dan wel of niet?

Lees meer...